Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 25. junij 2019

DOMAČA ZDRAVILA

Putika

Putika je bolezen presnove, ki pri bolnikih povzroči vnetje sklepov. Povezana je s povečanjem sečne kisline v krvi. Posebno pri moških s staranjem narašča količina sečne kisline. Vzroki so genetska nagnjenost, hrana bogata s purinom in motnje v funkciji ledvic. Pri prizadetih osebah se sečna kislina kopiči v obliki majhnih kristalov na različnih delih telesa, v sklepih, na kitnih vezeh in okoliških tkivih. Ta proces lahko traja več let, ne da bi prizadeti trpel z napadom putike. Pri napadu putike, torej pri naraščanju nivoja sečne kisline, poskušajo fagociti imunskega sistema kristale odstraniti. Neprebavljivi kristali sečne kisline prerežejo membrano fagocitov, pri tem se sprostijo encimi, ki neposredno škodijo tkivu in sprožijo močno vnetno reakcijo.
Težave lahko nastopijo čez noč. Praviloma se akutni napad putike izrazi na osnovnem sklepu palca na nogi. Pri akutnem vnetju bolijo sklepi, koža pordeči, oteče in poviša se telesna temperatura. Med napadi so daljše faze, ko ti simptomi mirujejo.
Napad putike lahko sproži bogata hrana, preveč alkohola, infekcijska bolezen ali tudi povečan napor.
Pri zdravljenju putike razlikujemo trajno terapijo, katere cilj je dolgoročno zmanjšanje količine sečne kisline in akutno zdravljenje, ki naj bi služilo lajšanju bolečin. Potrebna je sprememba pri načinu prehranjevanja. Da bi dosegli dolgotrajne rezultate zdravljenja, poskušamo pri zdravljenju putike doseči zmanjšanje vrednosti sečne kisline v krvi. Ker je purin predstopnja sečne kisline in alkohol podpira njeno tvorbo, je osnovni ukrep prehrana z malo purina in brez alkohola. Purin vsebuje drobovina, meso, morska hrana ter stročnice. Izogibati se moramo telesnim naporom in podhladitvam, ker lahko povzročajo napad putike. Normalizacijo sečne kisline v krvi lahko pogosto dosežemo že samo z zmanjšanjem telesne teže.
Z zdravilnimi zelišči lahko podpiramo izločanje sečne kisline preko ledvic iz telesa. Poleg tega moramo dnevno spiti priporočljivo količino tekočine. Sečno kislino iz organizma znižamo s pitjem priporočljive količine čaja iz koprive, breze, velikega omana, vrbove skorje, njivske preslice, rmana, jegliča, bezga in divje mačehe.
Pri akutnem vnetju prizadetega sklepa pomaga mazanje z gabezovim mazilom, hladni obkladki in miren položaj sklepa.
Sitik d.o.o.; tel. 01 7877 065; e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar