Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

četrtek, 27. maj 2021

JEZUS NAS UČI MOLITI (2) Prizori Jezusove molitve

"Ko so se množice razšle, je šel na goro, da bi na samem molil" (Mt 14,23).

Jezus je veliko molil. Pisatelj pisma Hebrejcem omenja jutranjo molitev Jezusovega zemeljskega življenja, ki je čudovita jutranja molitev za vsakega kristjana:"Glej, prihajam, da izpolnim, o Bog, tvojo voljo" (Heb 10,9).

V času javnega delovanja se je Jezus tudi podnevi umaknil v samoto, če je bilo mogoče, in je molil (prim. Mt 14,23; Lk 9,18). Če je imel čez dan polne roke dela, je že zgodaj zjutraj molil (prim. Mr 1,35). Pred najvažnejšimi dogodki, kot je npr. izbor apostolov, je vso noč prebedel v molitvi (prim. Lk 6,12). Molil je pred prelomnimi dogodki svojega življenja, tako ob svojem krstu (prim. Lk 3,21), pri spremenjenju na gori (prim. Lk 9,28), v vrtu Getsemani (prim. Mt 26,36-42).

Najdaljša je Jezusova velikoduhovniška molitev, v kateri je posebej poudarjena edinost med njegovimi učenci: "Sveti Oče! Ohrani jih v svojem imenu, ki si mi ga dal, da bodo eno kakor midva" (Jn 17,11).

 

Jezus je začel javno delovati s krstom v reki Jordan. Krstil ga je človek, ki je v svojem življenju veliko premolil. Bil je to Janez Krstnik. Evangelist Luka poroča, da je Jezus po krstu molil. Na podlagi Jezusove molitve so se odprla nebesa, nad Jezusa je prišel Sveti Duh, iz nebes se je zaslišal Očetov glas. Očetov odgovor kaže njegovo zadovoljstvo s Sinom. Prejem Svetega Duha, ki si ga je Jezus izprosil s svojo molitvijo, je Jezusa usposobil za javno delovanje (prim. Lk 3,21s).

Tudi Jezusova spremenitev na gori je povezana z njegovo molitvijo, ko je "vzel s seboj Petra, Janeza in Jakoba in šel na goro molit. Medtem ko je molil, se je podoba njegovega obraza spremenila in njegova obleka se je belo bleščala" (Lk 9,28s). Tu se kaže silna moč Jezusove molitve.

Za Cerkev je bilo posebno pomembno dejanje izbor apostolov, zato je Kristus pred tem dejanjem na gori vso noč prebedel v molitvi (prim. Lk 6,12s).

Kaj vse se je zvrstilo pred Jezusovimi duhovnimi očmi v tej prebedeni noči! Apostoli, ti tako slabotni možje, bodo temelj Cerkve, ki mora kljub silnim viharjem vztrajati do konca sveta. Med apostoli bo omahujoči Peter, bo izdajalec Juda.

p. Anton

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar