Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 25. maj 2021

BOŽJA BESEDA V CERKVENEM LETU

4. velikonočna nedelja: Klemen Aleksandrijski: Kristus je bil tako dober Pastir, da je za nas umrl:

- Mi, ki smo bolni, potrebujemo zdravnika; zašli tistega, ki nas bo pripeljal na pravo pot; slepi vodnika, ki nas bo pripeljal na luč; žejni potrebujemo vir življenja: kdor iz njega pije, ne bo več žejen; mrtvi potrebujemo življenje, ovce Pastirja, otroci Učitelja; skratka, vsa naša narava potrebuje Jezusa.

- Pasel jih bom, kakor je prav. To je torej obljubil dobri Pastir. Pasi torej nas, majhne kakor ovce! Da, Gospod, hrani nas s pašo svoje pravičnosti. Učitelj, pasi nas, kakor je prav, v Cerkvi, ki stoji visoko, sega nad oblake in se dotika neba.

 

5. velikonočna nedelja: sv. Ciril Aleksandrijski: Jaz sem trta, vi mladike:

- Mladikam pa primerja tiste, ki so z njim združeni, na neki način vsajeni in vcepljeni vanj.

- Združili smo se s trto, ker smo se privili k njemu s svojo voljo in sklepom, on pa k nam s svojo ljubeznijo in razpoloženjem.

- Mi ne moremo biti vzidani drugače, razen če je Kristus temelj. Prav isto pravi, ko sebe imenuje trto mladik, ki se iz njega rodijo in hranijo.

- Kakor korenina daje mladikam svoje naravne lastnosti, tako edinorojena Božja Beseda daruje svojega Duha ljubezni tistim, ki so z njo združeni po veri.

 

6. velikonočna nedelja: sv. Avguštin: Kristusa toliko ljubimo, kolikor spolnjujemo njegove zapovedi:

- Od kod bi ga mi ljubili, če ne bi on prej ljubil nas? To popolnoma jasno govori evangelist v svojem pismu: »Mi ljubimo, ker nas je on prvi ljubil«.

- Kdo dvomi, da je ljubezen predhodnica spolnjevanju zapovedi? Kdor pa ne ljubi, ta ne ve, čemu spolnjevati zapovedi.

- Ljubimo ga toliko, kolikor spolnjujemo njegove zapovedi; kolikor pa jih manj spolnjujemo, toliko manj ga ljubimo.

- Torej ne spolnjujemo tistega, kar on ukazuje zato, da nas on vzljubi; marveč, če on nas ne bi prvi ljubil, ne bi mogli spolnjevati njegovih zapovedi.

 

Gospodov Vnebohod: sv. Gregor Niški: Kdo je kralj slave?:

- Povzpel se je v višave in popeljal s seboj ujetnike ter ljudem dal dragocene darove, življenje in kraljestvo.

- Zato tudi mi, kolikor le moremo, posnemajmo preroka v ljubezni do Boga, v blagosti življenja in v prenašanju tistih, ki nas sovražijo in preganjajo.

 

7. velikonočna nedelja: sv. Avguštin: Verujemo v Kristusa, ki ga nismo videli:

Kristusa so oznanili tisti, ki so ga videli, se ga dotikali s svojimi rokami in poslušali besede, ki so prihajale iz njegovih ust.

- On jih je poslal, da vsem ljudem sporočijo njegove resnice. Sami od sebe si tega ne bi upali.

- Vsi, ki ga pričakujejo z vero, se bodo veselili, ko se vrne; tisti pa, ki so brez vere, bodo osramočeni, ko bodo videli, da se je vrnil.

- Le nikar ne popuščaj, marveč pričakuj obljubljeno. Resnica ne pozna goljufije. Ti ne bodi lažniv, da bi eno govoril, drugo delal. Ti ohrani vero, on bo držal obljubo.

 

Binkoštna nedelja: sv. Leon Veliki: Postal sem Sin človekov, da morete vi postati Božji sinovi:

- Če hočemo pazljivo izpovedati Očeta in Sina in Svetega Duha, odstranimo daleč od svoje pameti podobe vidnih stvorov, minljivost časnih narav, vsa telesa v prostoru in vsa mesta, kjer so telesa.

- Kdor pa si zamisli kaj, kar je vredno Boga, naj si ne drzne pri kateri osebi tega zanikati, kakor da bi Očetu pripisoval nekaj bolj častnega kot Sinu in Svetemu Duhu.

- Te vere ni iznašla zemeljska modrost, niti je ne dokazuje kakšno človeško ugibanje. To vero nas je naučil sam Edinorojeni, utrdil pa jo je sam Sveti Duh.

zbral p. Avguštin Novak

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar