Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 3. marec 2021

DOMAČA ZDRAVILA Navadna arnika ali roža svetega Antona

Slovensko ljudsko krščansko ime za navadno arniko (Arnica montana L.) je roža svetega Antona. Sveti Anton Padovanski, katerega god obhajamo 13. junija, je zavetnik tistih, ki kaj ali koga iščejo. Najpogosteje se mu priporočajo tisti, ki iščejo svojega življenjskega sopotnika, ženo ali moža.

Arnika ima lep oranžno rumen cvet in mehke, z dlačicami poraščene, liste. Cveteti začne v juniju, ko obhajamo god svetega Antona iz Padove, in ko je pomlad že v polnem razcvetu. Menim, da so si zato arniko prisvojili tisti, ki so zaljubljeni. »Ko najdeš rasti arniko, si našel zaklad, ker je tako učinkovita zdravilna rastlina, in ko najdeš moža ali ženo, si tudi našel zaklad.« Arnika je ena najbolj priljubljenih in uporabljenih zdravilnih rastlin pri nas. Kip svetega Antona Padovanskega najdemo v mnogih cerkvah po Sloveniji, kar pove, da so se svetemu Antonu naši predniki radi priporočili.

 

Arnika je zaščitena

Arnika raste na slabši zemlji. Na revnih in zakisanih travnikih ter visokih barjih jo vidimo rasti. Je trajnica in v Sloveniji sodi med zaščitene zdravilne rastline, zato je ne nabiramo, čeprav marsikje lepo raste. Ponekod je že videti ogrožena zaradi pretiranega nabiranja, saj jo Slovenci, kljub temu, da je zaščitena, pogosto vseeno nabiramo. Videla sem jo rasti na Pohorju in v okolici Žirov. Zraste od 20 do 60 cm visoko. Ko je živel pater Simon Ašič (1906-1992), je je bilo še dosti, kajti človek takrat travnikov tudi še ni toliko obremenjeval z umetnimi snovmi.

 

Zdravilne učinkovine

Cvetovi arnike vsebujejo karotenoide, ki jim dajejo rumeno oranžno barvo. Zdravilnemu učinku arnike za zunanjo uporabo, torej na koži, pripisujemo predvsem seskviterpenskim laktonom in učinkovini helenalin. Cvetovi arnike vsebujejo še eterično olje, flavonske glikozide, fitosterol in timol, ki deluje antiseptično, ter druge spojine.

 

Delovanje arnike

Arnika deluje protivnetno in protibolečinsko. Zmanjša nastanek podpludb. V neki raziskavi na miših, ki so imele artritis, so dokazali, da helenalin v arniki zmanjša vnetje in bolečino. Arniko torej zunanje uporabljamo pri revmatičnih težavahv mišicah in sklepih ter krčnih žilah. Pri udarninah,zvinih in zlomih pa zmanjša oteklino in pordelost ter je tako okrevanje hitrejše.

Včasih so cvetove arnike namočili v žganje za notranje uživanje. Danes to odsvetujemo, saj lahko pride do zastrupitve. Arniko torej uporabljamo v obliki mazil, gelov in krem le za uporabo na koži.

 

Raziskava o učinkovitosti

V več krajih v Švici so opravili klinično raziskavo s pripravkom iz arnike. 79 ljudi, 26 moških in 53 žensk, je imelo obrabo kolena. Po treh tednih nanašanja pripravka iz arnike na koleno so občutili izboljšanje. Tudi še po šestih tednih uporabe arnike je bil njen učinek zdravilen. Manj je bilo bolečine in otrdelosti kolena. Funkcija kolena se je na splošno izboljšala. Le 7,6% bolnikov je čutilo blažje stranske učinke, a 76% bolnikov bi arniko znova uporabilo. 87% vseh je arniko ocenilo kot dober pripravek. Le 1 bolnik od vseh je imel alergijsko reakcijo, zato je le-ta z uporabo arnike prenehal. Celokupno gledano je bil uporabljen pripravek iz arnike učinkovit in varen. Menim, da si od vseh podatkov iz te raziskave, velja zapomniti, da nanašamo pripravek iz arnike na kožo nič manj kot 6 tednov. Četudi čutimo dober učinek že po 3 tednih, se učinek arnike po 6 tednih uporabe še okrepi.

 

Mazilo arnike

Pater Simon Ašič je rad svetoval uporabo mazila arnike; najpogosteje pri sklepnem revmatizmu. Ob tem je poudaril, da naj pri tej bolezni uživamo pretežno rastlinsko hrano z manj soli, izogibamo se kavi in alkoholu. V hladnem vremenu se toplo oblečemo ter se veliko gibamo na svežem zraku.

Barbara Kozan, mag. farm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar