Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 29. marec 2021

DOMAČA ZDRAVILA Jabolčni kis patra Simona Ašiča

Pater Simon Ašič je imel zelo rad domač jabolčni kis. Venomer ga je nosil s seboj v majhni steklenici. Sam je v nekem pismu zapisal: »Redno pri hrani uporabljam jabolčni kis, samo pri mleku in kavi ne. Pri mesu obvezno, juha dobi dober okus pri treh čajnih žličkah kisa.« Tudi svoj sodček jabolčnega kisa je imel v samostanu. Ljudje, ki so pri njem iskali pomoč za svoje zdravje, so nemalokrat dobili nekaj tega kisa za domov, če ga sami niso imeli in so ga potrebovali za okrevanje.

V Stični še danes pridelujejo jabolčni kis. Jabolčni kis vsebuje koristne spojine za telo, zato ga je dobro uživati. V njem je kalcij, natrij, železo, magnezij in veliko kalija, encimi, jabolčna in ocetna kislina ter druge spojine.

Jabolčni kis lahko obogatimo z izvlečki zdravilnih rastlin. Zeliščni kis vsebuje izvlečke naslednjih zdravilnih rastlin: list poprove mete (Menthaepiperitae folium), list rožmarina (Rosmarini folium), korenino angelike (Angelicae radix), plod kumine (Carvi fructus), rastlino majarona (Majoranae herba) in korenino peteršilja (Petroselini radix). Uživanje tega kisa deluje ugodno na delovanje prebavnega sistema. Poveča se izločanje prebavnih sokov, izločanje žolča, izboljša se peristaltika, zmanjša se pojavnost krčev, predvsem pa se zmanjša napenjanje. V raziskavah so npr. za poprovo meto, ki je v zeliščnem kisu, dokazali, da ima protiulkusno, protivnetno, protimikrobno in protivirusno delovanje.

Pripravimo si pa lahko še jabolčni kis s hrenom, jabolčni kis s česnom, jabolčni kis z zelenimi orehi in jabolčni kis s čemažem. Splošni napotek za pripravo obogatenih jabolčnih kisov je tak, da npr. sveže nabrane zelene orehe umijemo, razrežemo na koščke in jih namakamo v jabolčnem kisu približno 14 dni. Nato orehe precedimo, ožmemo in že imamo pripravljen jabolčni kis z zelenimi orehi, ki je zdaj bogatejši za spojine iz zelenih orehov, ki so topne v jabolčnem kisu.

Nekaj nasvetov patra Simona Ašiča o uporabi jabolčnega kisa pri različnih zdravstvenih tegobah

Pri prekomernem potenju nog si pomagamo tako, da si pripravimo kopel z jabolčnim kisom. 2 l kisa razredčimo z 2 l vode. Noge kopamo, če je mogoče, trikrat dnevno po pol ure.

V času alergij na cvetni prah, naj tisti, ki ima te težave, pri obroku vzame 1 do 2 žlički jabolčnega kisa z žličko medu.

Pri luskavici, obolela mesta, izmivamo z jabolčnim kisom.

Izpadanje las lahko omilimo z veliko koprivo. V pol litra jabolčnega kisa 10 minut kuhamo 1 pest korenin kopriv. Ohladimo, precedimo in natiramo lasišče enkrat dnevno.

Zasvojenost s prekomernim pitjem alkohola. Star nasvet po priporočilu patra Simona Ašiča je bil: v mlačno vodo v kadi vlijemo pol litra jabolčnega kisa. Večkrat tedensko se tako sprostimo.

Če nimamo pri sebi zobne paste, si vodo za umivanje zob pripravimo tako, da v toplo vodo damo jabolčni kis.

Pege odstranimo z mazilom s hrenom. Svež, nariban hren za 1 do 2 dni namočimo v jabolčnem kisu. S to zmesjo si zvečer pred spanjem previdno namažemo kožo s pegami.

Krčne žile, ki rahlo krvavijo. Pripravimo si obkladek, ki ga pripravimo iz svežih listov bršljana in listov ozkolistnega trpotca. V 1 l hladne vode, ki smo ji dodali 3 žlice jabolčnega kisa, 30 minut namakamo 4 žlice listov bršljana in ozkolistnega trpotca. Precedimo, liste sesekljamo v kašasto obliko in jih za eno uro položimo na razjedo. Obkladek menjamo trikrat dnevno. Rano vsakič umijemo z vodo, ki smo ji dodali malo jabolčnega kisa.

Bolečina v vratu. Pripravimo si obkladek iz ovsa in jabolčnega kisa. V pol litra vode skuhamo 2 pesti zmletih ovsenih zrn v kašasto obliko. Nato dolijemo malo jabolčnega kisa, zmešamo in položimo maso na razbolelo mesto. Obkladek imamo toliko časa na bolečem mestu, dokler je topel.

Za ohranjanje zdravja je pater Simon Ašič poleg vsakodnevnega uživanja jabolčnega kisa pil tudi čaj. Napisal je: «Vsak dan popijem kakšen liter zdravilnega čaja, v katerem je do dvajset zdravilnih rastlin«.

Barbara Kozan, mag.farm.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar