Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 6. marec 2019

DOMAČA ZDRAVILA Imunski sistem


Imunski sistem je potreben za obrambo telesa proti škodljivim mikrobom in rakavim celicam. Zato ljudje s primerno delujočim imunskim sistemom manj zbolevajo z nalezljivimi boleznimi kot ljudje z oslabljeno imunostjo.
Imunski sistem vsak dan prejema in predela milijone molekularnih informacij o bolezenskih mikrobih in naših lasnih celicah ter se odloča, kaj v našem telesu je zdravo in „naše“, kaj je škodljivo in „tuje“.
Najpogosteje je slabše delovanje imunskega sistema povezano s slabšim delovanjem celotnega telesa – del tega pa je seveda tudi imunski sistem. Imunski sistem podobno kot nekatere druge organe in organske sisteme natančno uravnavajo hormonske žleze ter vegetativno živčevje. Kadar hormonsko in vegetativno živčni mehanizmi izgubijo sposobnost za občutljivo in ustrezno uravnavanje notranjih organov in organskih sistemov, se pojavijo motnje, navadno ne le v delovanju enega samega organa ampak številnih telesnih funkcijah. Nespečnost, razbijanje srca, povišan krvni tlak, motnje v prehranjevanju, motnje pri odvajanju blata, pomanjkanje energije, utrujenost, bolečine v hrbtu, glavoboli in še marsikaj lahko spremlja motnje v delovanju imunskega sistema.
Hude okvare imunskega sistema spoznamo po tem, da sistem ne opravlja svoje osnovne naloge – boja proti bolezenskim mikrobom. V tem primeru oseba z okvarjenim imunskim sistemom ni odporna proti nalezljivim boleznim.
Škodljivi vplivi na delovanje imunskega sistema so:
1.                  neurejena in slaba prehrana,
2.                  stres,
3.                  alkohol,
4.                  pomanjkanje počitka,
5.                  avto-imune bolezni.
Za krepitev ter boljše delovanje imunskega sistema je pater Simon Ašič priporočal pitje čaja sestavljenega iz koprive, regrata, rmana in trpotca ali krajše KRRT.
Kopriva vsebuje veliko železa, ki prispeva k obnovi rdečih krvničk, oskrbuje telo s kisikom in varuje pred slabokrvnostjo. Ugodno vpliva na sečila.
Regrat zdravilno vpliva zlasti na jetra in ledvice. Pospešuje izločanje seča in žolča, odpravlja vse zastoje, razstruplja telo, poživlja in vrača moč.
Rman je zelo zdravilen za želodec in črevesje, odpravlja neješčnost, preprečuje vnejte sluznice prebavil, odpravlja zastoj vode ter motnje v jetrih.
Trpotec izredno dobro vpliva na dihala, pomirja suh dražeč kašelj, pomaga pri katarjih ter vnetjih dihalnih poti.

Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar