Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

nedelja, 9. januar 2022

Vrhunec Božje ljubezni v novi zavezi

Papež Pij XII. pravi o Božji ljubezni v stari zavezi: »Čeprav je silna in vzvišena, je vendar samo predhodno naznanilo tiste neskončno goreče ljubezni, ki jo bo iz svojega ljubečega Srca na vse ljudi izlil obljubljeni Odrešenik in ki naj bi postala vzor naše ljubezni in temelj nove zaveze« (št. 17).

Papež uči: Srce Jezusovo »je znamenje Božje ljubezni, ki je šla tako daleč, da je tudi s srcem učlovečene Besede vzljubila človeški rod« (št. 58). »Skrivnost Božje ljubezni je začetek in vrhunec tako učlovečenja kakor odrešenja« (št. 24).

Papež Benedikt XVI. piše v okrožnici Bog je ljubezen: V zgodovini ljubezni, ki nam jo pripoveduje Sveto pismo, nam prihaja Bog »naproti, nas osvaja – do zadnje večerje, do prebodenega srca na križu, do prikazovanj Vstalega in njegovih velikih del … Bog nas je prvi vzljubil in ljubi nas prvi še naprej; zato lahko tudi mi odgovorimo z ljubeznijo. Bog nam ne predpisuje čustva, ki ga mi ne bi mogli vzbuditi v nas samih. On nas ljubi, dovoli nam, da njegovo ljubezen vidimo in čutimo, in iz te 'prve Božje ljubezni' lahko kot odgovor tudi v nas vzklije ljubezen« (št. 17).

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar