Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 4. januar 2022

DOMAČA ZDRAVILA Drobnocvetni vrbovec

Starih ljudskih imen za danes dokaj poznano zdravilno rastlino drobnocvetni vrbovec (Epilobium parviflorum L.) v slovenskem prostoru nimamo. Razlog za to je, ker ga je šele leta 1970 prva odkrila in začela uporabljati zeliščarica Maria Treben (1907–1991) iz Avstrije. Tudi pater Simon Ašič (1906–1992) ji je sledil in tako svetoval uporabo pripravkov iz zeli drobnocvetnega vrbovca (Epilobii herba) za zdravljenje povečane prostate ter za pomoč pri boleznih ledvic in mehurja.

Drobnocvetni vrbovec je 20 do 80 cm visoka trajnica iz družine svetlinovk (Onagraceae). Poznamo več vrst vrbovcev – nekateri so celo škodljivi, zato moramo rastlino poznati in biti previdni pri nabiranju. Drobnocvetni vrbovec, zdravilna rastlina, raste na nabrežjih, mokrih robovih gozdnih poti in občasno poplavljenih predelih ter na domačem vrtu. Njegovi listi so podolgovati in malo nazobčani, dolgi do 7 cm. Cveti od junija do septembra z bledo rožnatimi, rdečimi ali belimi cvetovi. Cvetovi sedijo na semenskih luskah kot pribiti na glavicah žebljev. Ko dozorijo, se luske razpočijo in seme, obdano z volnenimi kosmiči, leti po zraku daleč naokoli. Rastlino nabiramo, ko cveti. Na sredi rastlino odrežemo ali odlomimo, ker je steblo krhko. Rastlina potem na odlomljenem delu odžene nove stranske poganjke. Vrbovec lahko gojimo tudi na domačem vrtu. Le dovolj vlage mora imeti in se bo sam razmnožil po njem.

Drobnocvetni vrbovec vsebuje flavonoide (predvsem guaiaverin),sitosterol, čreslovine, triterpenske kisline, pektine, rastlinske hormone in lignane. Dodajamo ga v čajne mešanice za zdravljenje povečane prostate (benigna hiperplazija prostate). Pogosto ga v ta namen kombiniramo z naslednjimi zdravilnimi rastlinami: cvetovi jesenske rese in kamilice, zeli njivske preslice in korenina peteršilja. To čajno mešanico imenujemo MOŠKI ČAJ patra Simona Ašiča.

Drobnocvetni vrbovec je tradicionalno zdravilo pri povečani prostati. Deluje protivnetno in zavira procese v prostati, ki povzročijo njeno povečanje. Poznani so primeri, ko ni bila potrebna operacija povečane prostate, ker je moški pred operacijo pil pripravek iz drobnocvetnega vrbovca in se je prostata ustrezno zmanjšala. Če pa je bila operacija že opravljena, je čaj iz vrbovca zmanjšal ali odstranil pekočo bolečino in druge težave, ki so pogoste po operaciji. Tudi moški, ki so imeli dlje časa težave zaradi povečane prostate, so s pomočjo vrbovca svoje težave omilili: poveča se hitrost pretoka urina, zmanjša se pogostnost nočnega uriniranja in boleče uriniranje ter zmanjša se volumen zaostalega urina. Vedeti moramo, da za vse to nimamo kliničnih raziskav – poznani in opisani so le primeri učinkovite uporabe vrbovca v ljudski medicini. Drobnocvetni vrbovec lahko jemljemo sočasno z zdravili za zmanjšanje povečane prostate. Stranskih učinkov pri jemanju pripravkov iz vrbovca niso opazili.

Poleg čajne mešanice MOŠKI ČAJ patra Simona Ašiča, ki jo uporabljamo pri povečani prostati, si lahko pomagamo tudi s Kapljicami drobnocvetnega vrbovca, ki so vodno-etanolni izvleček vrbovca. Jemljemo 15 kapljic trikrat dnevno tri tedne, nato sledi enotedenski premor.

V starosti pri moških pogosto prihaja do povečane prostate. Preden se odločimo za samozdravljenje povečane prostate s pripravki iz drobnocvetnega vrbovca pa je potrebno izključiti rakavo obolenje prostate, pri katerem se lahko žleza prostata tudi poveča in povzroča podobne težave.

Pripravila: Barbara Kozan, mag. farm.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar