Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 5. oktober 2022

DOMAČA ZDRAVILA Navadni šipek (Rosa canina L.)

Šipek je v slovenskem prostoru nedvomno poznana zdravilna rastlina. Njegovi koristni zdravilni učinki so vzrok tega. Marsikateri prehlad namreč v hladnih in vlažnih zimskih mesecih zaradi pitja šipkovega čaja hitreje mine oziroma prehlada sploh ne dobimo. Šipkov čaj naj bi pozimi in zdaj v času, ko se pojavlja korona virus, redno pili.

Uporabljamo zrele rdeče plodove (Cynosbati fructus), ki imajo prijeten aromatičen vonj po sadju in kiselkast, a nekoliko trpek okus. Pitje šipkovega čaja je lahko torej prava poletna osvežitev.

 

Čajna mešanica Za osvežitev patra Simona Ašiča

30% plod šipka (Cynosbati fructus)

20% cvet hibiskusa (Hibisci flos)

15% plod borovnice (Myrtilli fructus)

20% list robide (Rubi fruticosi folium)

15% list poprove mete (Menthae piperitae folium)

 

»Zaradi velike količine vitamina C in drugih vitaminov je šipkov čaj zelo zdravilen,« tako ga je opisal pater Simon Ašič. Vitamina C je več kot 0,3%. 100 g šipka vsebuje toliko vitamina C kot 1kg limon. Vsebuje tudi fruktozo (30%), nekaj mineralnih snovi, predvsem kalij, ter flavonoide, npr. rutin, ter jabolčno, jantarjevo, citronsko in fosforno kislino, eterično olje, karotenoide, ter malo čreslovin. Čreslovine dajejo malo trpek okus čaju in hkrati delujejo proti velikemu številu bakterij ter preprečujejo rast nekaterih virusov v sluznici dihal. Karotenoidi spodbujajo delovanje imunskega sistema. Fruktoza je dober vir energije. Zaradi teh spojin torej šipek pomaga proti utrujenosti, mlahavosti, bledici in izboljša odpornost organizma proti raznim (novim) okužbam. Šipkov čaj naj bi pili tudi predvsem ostareli ljudje, ki jim prebavila ne vsrkajo dovolj vitamina C iz hrane. Zaradi pektina in sadnih kislin, ki jih vsebuje, deluje tudi kot šibak diuretik, kar pomeni, da poveča količino izločenega urina, zato ga je dobro dodajati spomladanskim čajnim mešanicam pri pomladanskem zdravljenju, da iz telesa izločimo strupe.

 

Čajna mešanica Za okrepitev patra Simona Ašiča

10% rastlina tavžentrože (Centaurii herba)

15% rastlina dišeče perle (Asperulae odoratae herba)

30% plod šipka (Cynosbati fructus)

10% list poprove mete ((Menthae piperitae folium)

20% list velike koprive (Urticae folium)

15% plod ovsa (Avenae fructus)

 

Šipek tudi odvaja iz telesa soli sečne kisline, zato je v ljudski medicini koristen za bolnike s protinom. Šipkov čaj preprečuje tudi zaprtje ter pomaga pri ledvičnih obolenjih.

Po prvi slani v pozni jeseni bomo nabrali plodove šipka z grma, ki bo rastel kje na robu travnika, a zdaj si pa lahko iz njih pripravimo osvežilni čaj v teh vročih poletnih dneh.

Barbara Kozan, mag.farm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar