Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

četrtek, 29. oktober 2015

Po Mojzesovih stopinjah (3)


Da, čisto zares so se izza ovinka prikazale piramide. Veličastne in ogromne, so silile iz megle.
Bil sem ves prevzet, ko sem prvič videl piramide na mestu. V mislih se mi je že vrtelo polno prizorov, ki bi jih rad fotografiral. Toda, ali bo mogoče? Izkušnja s faraonom Ramzesom je pripovedovala drugače. Stojalo sem res pustil v avtobusu, saj ne bi rad imel še nove nevšečnosti.
Izstopili smo na robu grička, na katerem so zgrajene piramide. Visoka ograja okoli parkirišča je dajala vtis strogosti. Domači vodič nas je spravil skozi vhod in pred nami so se pojavile velike kamnite gmote, ki jim pravimo piramide. Te so eno izmed največjih čudes človeške civilizacije. Koliko rok jih je gradilo? Bila so cela naselja delavcev, ki so bili zaposleni z gradnjo teh ogromnih stavb. Potrebni so bili rokodelci vseh vrst, da je vse usklajeno in dokaj hitro potekalo. Eni so lomili ogromne kamnite bloke v kamnolomih. Drugi so jih klesali, spet naslednji so jih spravljali na gradbišče. Strokovnjaki pravijo, da so gradbišče sproti zasipali s peskom, da je bilo vedno kakor na tleh. Po ogromnih nasipih so na lesenih debelcih valili kamne in jih spravljali vedno bliže mestu, kamor so jih vzidali. Ko je bil položen najvišji kamen na svoje mesto, je bilo potrebno ves pesek, ki so ga nasuli odstraniti, da se je pokazala piramida v vsej svoji veličastnosti.
Prvi pogled na piramide ni bil nič romantičen. Ena izmed njih je bila še zavita v meglo. Tudi svetloba ni bila kaj posebnega, saj nam je sonce sijalo nasproti. Bilo je veliko ljudi in nekateri so pridno fotografirali. Tudi ženske v dolgih črnih ali pisanih oblačilih so skušale vsaj s telefoni posneti fotografijo za spomin ali kot dokaz: Češ bile smo ob piramidah!
Moj mir so kmalu zmotili domači trgovci. Vsak je ponujal svoje in dobesedno silil vate, da bi kaj kupil. Vodič nam je dal navodilo, naj se čim manj brigamo zanje. Takoj ko izrečeš besedo, on začuti možnost, da bi ti lahko kaj prodal. Moram pa priznati, da so zelo pazljivi in dobro poslušajo. Že po nekaj besedah, ki smo jih spregovorili med seboj, so ugotovili, da smo Slovani. Zato so hitro začeli naštevati in kazati knjige o piramidah v slovanskih jezikih. Ker nismo priznali, da smo bodisi Čehi, Slovaki ali Poljaki, so nas začeli vpraševati, od kod smo. Najbrž jim ni bilo veliko znano, kje je Slovenija, čeprav so ponavljali v angleščini, da je Slovenija lepa dežela in da imajo radi Slovence.
Nekateri od naših romarjev so jih poučili, kako je treba nagovoriti Slovenca: Dober dan! Knjige v slovenščini! Zanimivo je bilo zame, da so ti ljudje z lahkoto ponovili in si zapomnili, vse slovenske besede. tistim za nami so že od daleč kričali to, kar smo jih prednji naučili. Pomislil sem, s kako veliko težavo bi Anglež ali Španec izgovoril te besede. Najbrž bi jih sploh ne spravil pravilno iz ust. Ti Egipčani, ali kaj so že bili, so to storili v trenutku.
Ob prvi piramidi smo se ustavili in poslušali razlago našega lokalnega vodiča. Veliko nam je povedal o piramidah, o zgodovini in še kaj. Toda veliko nismo odnesli, saj so mešetarji dobesedno silili v nas. Cukali so nas za rokave in ponujali svojo robo. Rinili so se med skupino in motili razlago, ki smo jo poslušali. Tu in tam je vodič rekel komu, naj se odstrani, a veliko ni pomagalo.
Stali smo na robu sence, ki jo je metala piramida. Bilo je kar poletno toplo in megla v nižini pod piramidami je hitro puhtela. Ob piramidi je bilo živahno. Čeprav je bilo napisno, da ni dovoljeno plezati po piramidah, so otroci veselo plezali in kričali vsak na svojem kamnu.
Bili smo tako blizu, da je bilo nemogoče narediti dobro fotografijo. Upal sem, da se bomo nekoliko oddaljili, da bo primerno za fotografiranje. Vodič nam je rekel, naj počakamo za fotografiranje, saj nas bo popeljal nekoliko stran, kjer bo lep razgled na vse tri piramide. Da nam ne bo treba pešačiti, bomo šli kar z avtobusi.
Res smo se spet naložili na avtobuse in se popeljali malo v puščavo. Južno od piramid se takoj prične peščena puščava.
Pogled proti severu je bil popolnoma drugačen. Piramide so sijale v vsej svoji veličastnosti. Nebo nad njimi je bilo modro. O kaki megli skoraj ni bilo več sledu.
Ni bilo treba še izstopiti, že so nas obkolili. Kramarji, fotografi in vodniki kamel. Vsak je kričal, kaj ponuja in bila je prava babilonska zmešnjava jezikov. Ob razgledišču je bil majhen kamnit zidec. Na njem je zaspano sedel neki domačin. Hitro sem ga spravil na nekaj posnetkov. Nekaj je sicer brundal, a kako bi ga razumel?
Najprej smo naredili skupinski posnetek. Takoj je bil pri roki domači fotograf, ki je hotel posneti fotografijo. Malo sem ga razjezil, ko sem mu odvzel posel. Tudi on je brundal, a zanj se nihče ni več zmenil.
Tudi kamelarji so takoj vstopili v akcijo. Veliko se nismo zanimali zanje, saj nas je vodič opozoril, da so lahko tudi nevarni. Odpeljejo te kam na samo in zahtevajo veliko denarja, da sploh prideš dol s kamele.
Ko sem fotografiral kamelo s piramidami v ozadju se mi je približal domačin in zahteval denar, ker sem slikal njegovo kamelo. Ker sem šel proč, je kričal za mano.
Piramide so pravzaprav grobnice za faraone. V notranjosti je cel sistem hodnikov, ki vodijo do sobane, kjer je bilo položeno faraonovo telo. Nekoč je bilo nedostopno, saj so graditelji za seboj spustili velike kamnite bloke, ki so bili nameščeni v poševnem kanalu. Ko so odstranili zaporo, so kamniti bloki zdrsnili navzdol in zaprli vhod do grobnice. Tri piramide so najbolj znane, ker so skoraj v mestu, a obstaja še več drugih, ki so manj znane in tudi niso tako velike. Mislim, da je vseh piramid v Egiptu okoli 110.
Med prej imenovanimi piramidami je tudi Keopsova, kot jo imenujemo mi, domačini pa ji rečejo Khufu piramida. Je velikansko mojstrsko gradbeno delo. Zgrajena je na površini trinajstih hektarjev. Njena stranica je dolga 230 metrov. Piramida vsebuje 1.300.000 kamnitih blokov, ki so težki od 2,5 do 15 ton. Njena prvotna višina je bila 146,5 metra, danes je visoka le še 137 metrov. Mogoče se komu zdi čudno, zakaj je postala nižja. Čisto preprosto! V času, ko teh stavbnih čudes niso znali ceniti, so jo uporabljali kot skladišče kamenja. Ves vrhnji del piramide, ki je bil grajen iz belega turskega apnenca, so odstranili in uporabili za razne gradnje v Kairu. Ta podatek nam pove, da piramida sprva ni bila stopničasta, kot jo vidimo danes. Bila je lepo gladko pozidana. Ker so plašč iz belega kamna odstranili, so ostale grobe stopnice, ki so bile prvotno skrite. Prvotno zunanjost piramid je mogoče le rahlo zaslutiti na vrhu srednje, saj je samo zgoraj v konici ostalo še nekaj od prvotnega kamnitega plašča.
p. Branko Petauer

Ni komentarjev:

Objavite komentar