Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 4. november 2016

Nagovor generalnega opata 18. septembra v baziliki v Stični 2



2. A to ni bila enostavna poslušnost. Sprejeti Mater, ki ji umira Sin. In ker Jezus umira, umira na križu, zato Janez sprejme to dediščino. Ta dar. Janez se gotovo zaveda, kakor se zaveda tudi Marija, da s sprejetjem takšne zapuščine sprejema tudi Kristusovo smrt. Soglaša, kakor soglaša tudi Marija, da Sin umre na križu za odrešenje človeštva. Po Mariji Janez sprejme bolečo zapuščino: darilo polno bolečin. Že sam dar je bolečina, saj je sedaj tudi Marija ena sama bolečina. Je vsa prebodena z žalostjo zaradi trpljenja in smrti svojega Sina. Marija je res mati žalosti, a je tudi učenka, ki je od Boga zares ljubljena. Je učenka »polna milosti«, in je polna Gospodove dobrote (prim. Lk 1,28.30).
Preden se je obrnil k Janezu, Jezus tako nagovori svojo Mater: »Žena, glej tvoj sin!« (Jn 19,26). »Potem reče učencu: »Glej, tvoja mati!« (19,27)«. Prva učenka, prva dedinja, prva ljubljena, prva izbrana: je Marija. In zapuščina, ki jo prejme ljubljeni učenec, je, da ljubljeno učenko lahko prejme. Učenko, ki ji ni enake.
Marija pod križem nič ne govori. Le uboga v molku. Le prejema od Jezusa vse, kar on govori, kar on trpi, kar on podarja, in vse, kar ji on vzame. Na križu Kristus daje sebe vsega in ravno zato tudi vse vzame svoji materi. Vse vzame tudi ljubljenemu učencu. Ravno zato, ker se daruje ves, se tudi od vseh odtrga. Ravno zato, ker Marija in Janez dobivata vse, zato tudi vse izgubljata. To je bistvo in skrivnost Božje ljubezni. Ljubezni, ki je Bog sam. Marija in Janez ne podedujeta karkoli, ampak dedujeta ljubezen. Ljubezen Boga, Svetega Duha. Kar jima Jezus zapušča, ni zgolj ena ali druga oseba, ampak je občestvo med njima. Je nov odnos: biti mati, biti sin, biti sestra, brat, nevesta in ženin, biti prijatelji, na povsem nov način. Med njimi je namreč Kristusova ljubezen. Največja ljubezen, ki daruje življenje za svoje prijatelje (prim. Jn 15,13), pa tudi za sovražnike. Ljubezen, ki razširi občestvo med Marijo in Janezom v občestvo vse Cerkve, v občestvo Gospodovih učencev. Ljubezen, ki jo učenci v polnosti prejmejo na binkoštni praznik.

Ni komentarjev:

Objavite komentar