Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

četrtek, 2. april 2020

DOMAČA ZDRAVILA Zdravilne rastline pri prehladu

»Noge naj bodo vedno tople in suhe, da ne bi zboleli,« je rad poudarjal pater Simon Ašič (1906–1992). Da preprečimo nastanek prehlada v zimskem času, je pater še priporočal uživanje zdrave hrane z dovolj vitamina C, npr. kislo zelje, gibanje na svežem zraku in na splošno zdrav način življenja z dovolj počitka. Pater Ašič je preventivno proti raznovrstnim tegobam skozi vse leto vsakodnevno popil liter čaja iz 20 različnih zdravilnih rastlin. Izkustveno je vedel, da si z zdravilnimi rastlinami lahko pogosto pomagamo.
Da pozimi ne bi dobili prehlada, pijemo čaj za dobro delovanje imunskega sistema (ImunoSIT), ki ga pripravimo iz naslednjih zdravilnih rastlin:
30% korenina ameriškega slamnika (Echinaceae radix),
20% cvet črnega bezga (Sambuci flos),
20% cvet lipe (Tiliae flos),
10% korenina navadnega regrata (Taraxaci radix),
10% list gozdne jagode (Fragariae folium),
10% cvet prave kamilice (Chamomillae flos),
Priprava: žličko čajne mešanice prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 minut, pokrijemo, da eterična olja ne izhlapevajo, nato precedimo. Toplemu čaju, ne vročemu, dodamo žličko jabolčnega kisa in med. Pijemo ga večkrat dnevno.

Lipa in bezeg v čaju pomagata zniževati povišano telesno temperaturo, ker spodbujata delovanje lojnic. Dobro je še, da se s potenjem skozi kožo iz telesa izločajo še toksini, saj ko virusi, povzročitelji prehlada, odmirajo, nastajajo v telesu toksini. Klinični poskusi, kjer so udeleženci raziskave pili večje količine lipovega čaja, potrjujejo dobre uspehe zdravljenja pri virusnih obolenjih dihal. Eterično olje lipe ima prijeten vonj, zato lahko čaj, ki vsebuje lipo, popijemo v večjih količinah, kar je ugodno, saj je potrebno pri prehladu popiti večje količine čaja. Razmišljam, da je verjetno Bog zato dal eteričnemu olju lipe tudi prijeten vonj.
Kamilica na splošno pomaga ohranjati zdravje dihal, saj deluje protivnetno in protimikrobno. Deluje tudi blažilno v primeru suhega kašlja in draženja v grlu, olajša dihanje.
Ameriški slamnik v dovolj veliki količini podpira obrambno sposobnost organizma. Skrajša čas trajanja prehlada, prej okrevamo. Pijemo ga tudi že v jesenskem času, da v zimskem času ne bi dobili virusne ali bakterijske okužbe dihal.
Regrat vsebuje grenčine, ki povečajo izločanje prebavnih sokov, tako da, če smo v času prehlada neješči, se nam bo apetit povrnil, kar je dobro.
Gozdna jagoda vsebuje čreslovine. Le-te pa v primeru virusnih črevesnih motenj, npr. driske oziroma trebušne gripe, delujejo blažilno na črevesno sluznico.
Priporočljivo je še uživati dovolj česna, ker žveplove spojine v česnu pobijajo viruse in bakterije. V ta namen lahko uživamo česnove kapljice patra Simona Ašiča, in sicer trikrat dnevno po 15 kapljic. Neprijetnega vonja po česnu po jemanju teh kapljic pa ne bomo oddajali.
Barbara Kozan, mag.farm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar