Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 8. marec 2024

DOMAČA ZDRAVILA Slovenska ljudska imena rastlin, imenovana po svetnikih

Zdravilne rastline in rože so naši predniki imenovali po nekaterih svetnikih, ki so: sveti Adam, sveta Ana, sveti Anton Padovanski, sveta Barbara, sveti Benedikt, sveti Janez Krstnik, sveti Jurij, sveti Jožef, sveta Katarina, sveti Lenart, sveti Matija, sveta Neža, sveti Peter, sveta Polona, sveti Rok, sveta Lucija, sveta Urša in sveti Urh. Za nekatere rastline sem podala osebno razlago, zakaj se kakšna rastlina imenuje po določenem svetniku.


Sveti Adam

Mandragora (Mandragora officinalis) glava Adamova

Sveta Ana

V času svete Ane (26. julij) rudbekija polno cveti z rumenimi cvetovi. Deljenolistna rudbekija (Rudbekia laciniata) roža svete Ane

Sveti Anton Padovanski

13.junija, ko se spominjamo svetega Antona Padovanskega, arnika bujno cveti z rumeni cvetovi, ki jih v tem času nabiramo za pripravo mazil s protibolečinskim in protivnetnim delovanjem.

Arnika (Arnica montana) svetega Antona Roža

Sveta Barbara

Navadna barbica (Barbarea vulgaris) svete Barbare roža

Sveti Benedikt

Benediktinka (Cnius benedictus) Benediktova roža, benedikta

Sveti Janez Krstnik

Močvirski oslad cveti v času, ko praznujemo rojstvo Janeza Krstnika (24. junij), s prijetno dišečimi rumenkasto belimi cvetovi, ki se združujejo v latasta socvetja, ki spominjajo na »kaško«. Tudi kresnica takrat razveseli z lepim belim socvetjem. V tem času dozori tudi rdeči ribez. Najprimernejši čas za nabiranje šentjanževke za čaj za zdravljenje depresije je na god Janeza Krstnika.

Močvirski oslad (Filipendula ulmaria) kaška svetega Ivana

Rdeči ribez (Ribes rubrum) grozdičje šentjanževo, grozdičje svetega Ivana

Kresnica (Chrysanthemum leucanthemum) Ivančica, ivanjščica, kresnica

Navadna sladka koreninica (Polypodium vulgare) korenina šentjanževa

Šentjanževka (Hypericum perforatum) zelišče svetega Janeza, šentjanževa roža, šentjanževica

Sveti Jurij

23.aprila se spominjamo mučenca svetega Jurija. Ta čas začne cveteti kukavica. Tudi kalužnica je že začela cveteti, kakor navadni lapuh, oba z rumenimi cvetovi.

Kukavica (Orchis morio) jurjevica

Kalužnica (Caltha palustris) jurjevka, šentjurjevka, zlatica Jurjeva

Navadni lapuh (Tussilago farfara) jurjovka

Sveti Jožef

19. marca praznujemo svetega Jožefa, moža Marije, Jezusove matere in krušnega očeta Jezusa. V tem času začne cveteti Blagajev volčin z lepim rumenkastobelim socvetjem. Lilija je simbol čistosti, zato jo poimenujemo tudi Jožefova lilija, saj je krepost čistost krasila svetega Jožefa.

Blagajev volčin (Daphne blagayana Freyer), rumena jožefica

Jožefova lilija (Lilium candidum)

Sveta Katarina

Marjetica (Bellis perennis) Katarinčica

Sveti Matija, sveti Lenart

Gadovec (Echium vulgare) Matija sivi, roža svetega Lenarta

Sveta Neža

Kompava (Carlina acaulis), Neža bodeča

Sveti Peter

29. junija se spominjamo dveh velikih svetnikov: svetega Petra in Pavla. Navadna krišina začne konec junija cveteti; naši predniki so jo uporabljali za čaj, a je danes skoraj pozabljena zdravilna rastlina.

Navadna krišina (Parietaria officinalis) svetega Petra zel

Rogoz (Typha latifolia) sveča svetega Petra

Rosnica (Fumaria officinalis) ključ svetega Petra

Sveta Polona

Sveta Polona (9. februar) je zavetnica zobozdravnikov, kipi te svetnice so upodobljeni s kleščami za puljenje zob. Plodovi kristavca delujejo pomirjevalno. Ob puljenju zob so si morda naši predniki mirili bolečino z jemanjem te rastline.

Kristavec (Datura stramonium) seme Polonino

Sveti Rok

16. avgusta se spominjamo svetega Roka. Navadna črnoglavka cveti po travnikih od julija naprej, pa vse mesece potem do zmrzali. Uporabljali so jo v zdravilne namene, kakor tudi v kulinariki. Okroglolistna pijavčnica se uporablja v ljudski medicini za zdravljenje ran. Svetemu Roku se danes priporočajo bolniki, ki imajo rane. Njegova značilna podoba ali kip kaže kužno rano na svojem stegnu, pes pa mu prinaša kruha v gobcu.

Navadna črnoglavka (Prunella vulgaris) roža Rokova

Okroglolistna pijavčnica (Lysimachia nummularia) zel svetega Roka

Sveta Lucija

Sveta Lucija (13. december) je zavetnica vseh slepih in slabovidnih. V času Dioklecijanovega preganjana kristjanov se je Lucija zaobljubila devištvu. Imela je snubca, ki se je zaljubil v njene oči, a je zavrnila ponudbo zaradi obljube Bogu. Po legendi si je iztaknila in mu jih poslala, Marija pa ji je podarila nove, še lepše. Smetliko kot zdravilno rastlino uporabljamo za zdravljenje oči.

Smetlika (Euphrasia officinalis) trava svete Lucije

Sveta Urša, sveti Urh

Navadni vrednik (Teucrium chamaedrys) roža svete Uršule, roža svetega Urha

Krščanska ljudska imena rastlin kažejo, kako so naši predniki bogato v svojem vsakdanu živeli svojo krščansko vero - tudi rastline so npr. poimenovali po nekaterih svetnikih. Lepo bi bilo, ko bi jih zopet poznali po teh imenih.

Barbara Kozan, mag.farm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar