Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 17. april 2015

FATIMA – STOLETNICI NAPROTI, Slovenijo bo obiskala fatimska Marija romarica



Lansko leto je Slovenska škofovska konferenca uradno zaprosila rektorja svetišča v Fatimi na Portugalskem, da Cerkvi na Slovenskem zagotovi kip fatimske Marije romarice za čas od 13. maja do 13. oktobra 2016. Rektor pater Carlos Cabecinhas je obljubil, da takrat dobimo kip št. 5. To bo zdaj v Sloveniji že tretji Marijin obisk, odkar je fatimski Marijin kip leta 1947 začel romati po svetu.
Originalni milostni kip fatimske Marije iz cedrovega lesa stoji v fatimski kapelici na mestu, kjer se je Devica Marija leta 1917 prikazovala trem pastirčkom, Luciji, Frančišku in Jacinti. Leta 1920 ga je po podatkih vidkinje Lucije izdelal kipar José Ferreira Thedim iz portugalskega mesta Braga. Ta kip je bil na željo papeža Janeza Pavla II. leta 1984 in 2000 prepeljan v Vatikan, da je papež pred njim posvetil svet Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Tudi sedanji papež Frančišek je pred tem originalnim kipom na Trgu sv. Petra oktobra 2013 izvršil posvetitev Mariji, ko so bila zbrana različna marijanska gibanja in skupnosti z vsega sveta, tudi skupina iz Slovenije.
Da bi mogla fatimska Marija neprestano romati po vsem svetu, je isti kipar, ki je naredil originalni kip, po njem izdelal še enega. Dne 13. maja 1947 ga je okronal Manuel Mendes, nadškof iz Evore. Tedaj so kip odpeljali na Nizozemsko v Maastricht, da je predsedoval mednarodnemu marijanskemu kongresu. Nato je večkrat obšel ves svet, prinašajoč sporočilo miru in ljubezni. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je kak milostni kip preromal vse celine sveta. Fatimska Mati Božja je pritegnila velike množice ljudi, tudi pripadnike drugih ver in neverne. Po njej so ljudje prejeli mnogo milosti in se spreobračali. Poročajo tudi o čudežih. Versko življenje se je poglobilo.
Da bi bilo mogoče ustreči vedno številnejšim prošnjam, je bilo v zadnjem času po originalnem kipu narejenih, blagoslovljenih in okronanih še nekaj kipov, da so na razpolago za posamezne dežele, škofije in tudi župnije ter romarska središča. Zlasti pred fatimsko stoletnico je veliko povpraševanj. Zadnji, dvanajsti kip, je bil narejen in blagoslovljen v kapeli prikazovanj leta 2013 in je takoj odpotoval v Brazilijo, kjer bo to veliko deželo preromal od 13. maja 2013 do 13. oktobra 2017. Tako bo Brazilija proslavila fatimsko stoletnico in se poglobila v veri in ljubezni do Device Marije.
Kakšen pomen ima romanje fatimskega Marijinega kipa po vsem svetu? Zakaj naj bi prišel tudi k nam, saj imamo Marijine kipe tudi doma? Zakaj sta papeža Janez Pavel II. in Frančišek dala prav fatimski kip pripeljati v Vatikan? Lahko bi rekla: »Saj imamo v Rimu veliko znamenitih Marijinih kipov, ki po umetniški vrednosti daleč prekašajo fatimski kip, ki ni niti sto let star.« Marija si je izbrala prav Fatimo kot poseben kraj Božje milosti. Izkustva po vsem svetu in tudi v Sloveniji kažejo, kako Marijin obisk vodi k Jezusu in zvestejšemu življenju po evangeliju. Fatima je tesno povezana z dogajanji v vesoljni Cerkvi in s papeži, posebej z Janezom Pavlom II., z atentatom nanj in s posvetitvijo sveta Marijinemu brezmadežnemu Srcu, predvsem pa s padcem komunizma.

Ni komentarjev:

Objavite komentar