Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 3. april 2015

ZA ZIDOVI SAMOSTANA - Predragi



 
Predragi!

Že smo sredi postnega časa. Pri mašni daritvi in molitvenem bogoslužju imamo veliko lepih spodbud, ki nas odvračajo od slabega in vzgajajo ter navajajo k dobremu. Ta namen imajo tudi različna postna spokorna dela. Eden od postnih hvalospevov pri mašni daritvi takole omenja kristjanove naloge v tem času velikih Božjih milosti: »Svojim vernim določaš poseben čas milosti, da bi si znova očistili srca, se osvobodili samoljubja in si sredi skrbi za minljive stvari bolj prizadevali za to, kar je večno.«
Molímo drug za drugega, da bomo v postnem času dosegli ta trojni namen. Tako bomo o veliki noči globlje doživeli veselo zmagoslavje vstalega Odrešenika, kar v imenu samostanske družine in v svojem imenu vsem iz srca želim in se vas spominjam pri oltarju.
Vzel sem si čas, da sem pregledal, koliko bralcev spada k Bernardovi družini in koliko je drugih. Bralcev Bernardove družine je le dobra četrtina. Zato pravzaprav podnaslov Glasilo Bernardove družine ne ustreza več. Vendar ostajamo pri njem, ker je bilo glasilo v začetku namenjeno le njim in ker to revijo izdajajo duhovni sinovi svetega Bernarda, cistercijani, ki smo pravzaprav najožji krog Bernardove družine. Tudi objavljanje dogajanja za samostanskimi zidovi opravičuje ta podnaslov.
Ker ste bralci različni, je tudi vsebina bolj pestra, kot bi kdo pričakoval in si morda želel. Naslov V Materini šoli nas usmerja v Marijino šolo, zato je vsaka številka zaznamovana s to snovjo. Vedno je nekaj o fatimskih dogodkih in je razumljivo, da bomo v naslednjih nekaj letih, ob pričakovanju fatimske Marije Romarice in ob praznovanju stoletnice fatimskih dogodkov, več o tem pisali. Ker ste mnogi bralci posvečeni Jezusovemu in Marijinemu Srcu, sta obe najsvetejši Srci tesno povezani z našo revijo. Seveda pa v reviji vedno lahko nekaj zase najdete tudi člani Bernardove družine, saj ste prav vi najtesneje, z molitvijo in delom, povezani z našo samostansko skupnostjo, ki skupaj z drugimi redovniki in redovnicami letos obhaja leto Bogu posvečenega življenja. Tudi vse druge bralce, duhovnike, redovnice in laike skušamo vsaj nekoliko upoštevati. Vendar pa ob naši človeški omejenosti nikoli ni mogoče vseh zadovoljiti. Zato lepo povabljeni, da s svojimi prispevki tudi sami sodelujete.
p. Anton Nadrah, urednik

Ni komentarjev:

Objavite komentar