Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

nedelja, 5. december 2021

DOMAČA ZDRAVILA Po preboleli virozi

Ko smo že preboleli neko bolezen, npr. virozo, raka , pljučnico itd. in se nam stanje že močno izboljšuje ter vemo, da bomo ozdraveli, a smo še šibki, neješči, si pomagamo s pitjem čaja za okrepitev organizma.

 

Čajna mešanica ZA OKREPITEV patra Simona Ašiča

10% rastlina tavžentrože (Centaurii herba)

15% rastlina dišeče perle (Asperulae odoratae herba)

30% plod šipka (Cynosbati fructus)

10% list poprove mete (Menthae piperitae folium)

20% list velike koprive (Urticae folium)

15% plod ovsa (Avenae fructus)

 

Priprava čaja

Čaj Za okrepitev pijemo trikrat dnevno med obrokom. Pripravimo si ga kot poparek, eno žličko čajne mešanice prelijemo s 3 dl vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Precedimo in popijemo. Vedno pijemo sveže pripravljen čaj. Pijemo ga 14 dni neprekinjeno, potem naredimo 3 tedenski premor in če je potrebno, s pitjem čaja nadaljujemo.

 

Delovanje zdravilnih rastlin

Tavžentroža vsebuje učinkovine, ki so grenkega okusa, in jih zato imenujemo grenčine. Grenčine spodbudijo izločanje sline in želodčnega soka z draženjem okušalnih brbončic na jeziku, kar je dobro, saj smo morda po bolezni, npr. virozi, ki smo jo preboleli, še vedno malce neješči oziroma smo med virozo preveč shujšali in si želimo povrniti normalno telesno maso. Tudi žolč iz žolčnika se hitreje in v večjih količinah izloča in tako omogoča lažje prebavljanje hrane. V tavžentroži je najbolj grenka znana snov na svetu: genciopikrin, ki ima grenkobno vrednost 12.000. Seveda jo je v tavženroži zelo zelo malo.

Tavžentroža tudi malo pomirja, tak učinek ima gencianin v njej. To je dobro, saj je vsaka bolezen tudi stres za organizem in smo morda še vedno od tega nekoliko prizadeti. Pomirjujoč učinek ima tudi oves. Vodni izvleček, torej čaj, iz tavžentrože znižuje telesno temperaturo, kar je spet ugodno, kajti morda se nam še vedno občasno pojavlja povišana temperatura, a mi se počutimo, da smo npr. virozo že preboleli. Za spodbujanje teka so potrebne majhne količine tavžentrože, zato so tej čajni mešanici dodane še druge zdravilne rastline. Pri velikih odmerkih pa pride do nasprotnega učinka: izgubimo tek in zavre se izločanje prebavnih sokov. Vsebuje tudi antioksidante, ki ščitijo organizem pred rakom.

Dišeča perla prijetno diši, ko belo cveti ter tudi potem kot posušena zel, ker vsebuje večjo količino kumarinov. V ljudski medicini je znana kot zelišče, ki krepi organizem. Pripomore tudi k boljšemu spancu.

Šipek vsebuje vitamin C, ki pomaga preprečiti ponovitev bolezni. Vsebuje fruktozo, veliko mineralnih snovi, predvsem kalija, flavonoide, ki so antioksidanti in sadne kisline. Šipek daje čaju prijeten osvežilen okus.

Pri poprovi meti v tej čajni mešanici izkoriščamo protivirusno, protivnetno, protimikrobno ter holeretično (pospeši izločanje žolča in hrana se tako prej prebavi) delovanje.

Že grški zdravnik Dioskurid je veliko koprivo priporočal pri splošni oslabelosti organizma, saj vsebuje kopriva relativno veliko mineralnih snovi, kot so kalij, kalcij, magnezij, fosfor, žveplo, železo in silicij. Tudi vitamine vsebuje: C, riboflavin in K. Riboflavin je vitamin iz skupine B vitaminov in je topen v vodi, tako da se pri pripravi čaja izloči v vodo. Podpira nastanek energije pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. V tem čaju pa še izkoriščamo protivnetno delovanje kopriv.

Oves tudi vsebuje veliko mineralnih snovi, npr. tudi bor in jod. V plodovih ovsa je kar 50-60% škroba, 14-15% beljakovin in nekaj esencialnih aminokislin ter vitamine skupine B. V semenski lupini ovsa najdemo vanilinske glikozide, ki delujejo močno poživljajoče. Triterpenski saponini v ovsu zavirajo rast skoraj vseh bakterij in gliv, tako da nas pitje čaja ščiti pred tem, da bi ponovno zboleli.

Opozorilo

Čaja Za okrepitev ne smejo piti osebe z razjedo na želodcu ali dvanajstniku in s povečanim izločanjem želodčne kisline.

Barbara Kozan, mag. farm.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar