Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 14. september 2021

PO MARIJI K JEZUSU PET LET OD OBISKA FATIMSKE MARIJE ROMARICE (1)

Pogovor z gospo Dragico Čepar

 

1. Letos je peta obletnica od obiska fatimske Marije romarice po naših škofijah in župnijah leta 2016. Gospa Dragica, vi ste kot tajnica Združenja posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu pri pripravi in izpeljavi tega Marijinega romanja zelo zavzeto in vztrajno sodelovali. Kakšne vtise imate? Lahko o pripravi na srečanje s fatimsko Marijo romarico in o samem srečanju kaj več poveste?

 

Odgovor: Res je, sodelovala sem z vsem srcem in sem Bogu neizmerno hvaležna za to milostno priložnost. Moji vtisi so čudoviti, globoki, neizbrisni in opažam, da je podobno pri tistih, ki so se na Marijin obisk temeljito pripravili in se v ponižnosti srečali z njo – srednico vseh milosti – v kamrici svojega srca.

Kot vemo se je slovenska sedemletna priprava na fatimsko stoletnico rodila iz besed papeža Benedikta v Fatimi (2010), ko je tam zbrani množici voščil, naj sedem let, ki nas še ločijo od fatimske stoletnice, pospeši napovedano zmago Marijinega brezmadežnega Srca. Združenje je tako, pod vodstvom predsednika p. Antona Nadraha in s pomočjo njegovih številnih publikacij o Fatimski duhovnosti, krenilo na to pot sedemletne priprave pod geslom: Fatimski stoletnici naproti. Poslej so bile v Združenju vse letne duhovne vaje usmerjene k temu cilju: 2011 pod vodstvom nadškofa Alojza Urana v Fatimi; 2012 pod vodstvom p. Marka Rupnika v San Giovanni Rotondo; 2013 na mednarodnem Marijanskem dnevu v Rimu na srečanju s papežem Frančiškom in originalnim iz Fatime pripeljanim kipom fatimske Marije ob 70-letnici posvetitve slovenskega naroda Marijinemu brezmadežnemu Srcu; 2014 pod vodstvom Antona Štruklja in p. Antona Nadraha v Lurdu; 2015 pod vodstvom nadškofa Marjana Turnška v Fatimi; 2016 v Sloveniji pod najodličnejšim vodstvom Marije Romarice iz Fatime, ki nas je 5 mesecev zbirala okrog sebe podnevi in ponoči v 520 cerkvah v molitvi in zadoščevanju.

Priprava na fatimsko stoletnico je sicer potekala tudi po naših župnijah z obhajanjem petih prvih sobot od januarja do maja 2016 in s sklepno posvetitvijo posameznikov Marijinemu brezmadežnemu Srcu, kot šopek dobrodošlice Mariji ob njenem prihodu v Slovenijo. V ljubljanski stolnici so prvosobotno pobožnost vodili škofje, ki so 25. junija 2016, ob 25. obletnici naše države, obnovili posvetitev slovenskega naroda Jezusovemu in Marijinemu Srcu. Župniki so ob Marijinem obisku župnije posvetili župnijo JMS, škofje pa ob obisku stolnice škofijo. Priprave so potekale tudi v okviru nekaterih redovnih skupnosti, molitvenih skupin in družin. Priprava in pričakovanje sta tako čistila srca čakajočih in v njih ustvarjala prostor za milosti, ki so bile na poti. Sveti Gregor Veliki pravi da »pričakovanje veča svete želje«.

Že v prvem tednu Marijinega romanja po Sloveniji – kot nam je zaupal starejši duhovnik, ki je Marijo gostil že prve dni – se na dekanijski konferenci duhovniki kar niso mogli nehati pogovarjati in pripovedovati škofu o čudovitem vzdušju veselja in upanja, ki ga Marija prinaša v župnijo. To je tudi povzročilo, da se je eden izmed navzočih duhovnikov, ki je bil prej skeptičen do Marijinega obiska, odločil, da tudi sam povabi Marijo Romarico v svojo župnijo. G. nadškof Stanislav Zore je ob sklepu leta 2016 označil Marijino romanje po Sloveniji kot dogodek, ki je najbolj zaznamoval leto Božjega usmiljenja in da »si ne bi mislil, da bo Marija tako močno približala Boga našim vernikom«.

Leto 2017 je bilo usmerjeno v poglabljanje družinske molitve z romanjem malih fatimskih kapelic. Vsaka dekanija je dobila v dar kapelico s podobo fatimske Marije, ki je bila dekanu slovesno izročena v Marijinem svetišču s strani škofa, od koder so kapelice krenile na pot po župnijah znotraj dekanije in po družinah ter molitvenih skupinah znotraj župnije. Poročali so o čudovitem vzdušju Božje bližine in tolažbe, ki so jo občutili, ko so se k skupni molitvi in prepevanju Marijinih pesmi zbirali ob kapelici sorodniki, sosedje, bolniki in ostareli.

V letu 2017 smo svojevrsten vrhunec doživeli na vseslovenskem obhajanju fatimske stoletnice v Stični z gosti iz sosednje Hrvaške ob kipu Marije Romarice, ki je za to priložnost priromala s Češke (14. oktobra). Takrat se je zdelo, da je Marijino brezmadežno Srce hotelo izliti svoje obilne milosti tudi preko slovenskih meja. Na tem množičnem srečanju, ko se je na Marijin klic odzvalo nad 6000 romarjev obeh narodnosti, je bila izvršena skupna posvetitev slovenskega in hrvaškega naroda Marijinemu brezmadežnemu Srcu, ko je nekaj dni prej sprejelo posvetitev češkega naroda. Po tem dogodku smo nekateri Marijini častilci iz različnih evropskih narodov spontano začeli skupno tedensko molitev za posvetitev Evrope.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar