Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 13. februar 2021

Združenje JMS in njegovo delovanje v času virusa

Na različnih področjih in ravneh se v delovanju ljudi čuti in doživlja bolj ali manj velika omejitev zaradi razsajanja virusa covid-19. Tako so omejeni predvsem socialni stiki, druženje in srečanja, kar na vsa ta področja in ravni vnaša zahtevo po novi ali po dodatni in drugačni obliki delovanja. Združenje posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu stoji pred istim vprašanjem, na katerega je poklicano odgovoriti. Kajti zdajšnja realnost je močno prizadela, oslabila in izzvala dozdajšnji uveljavljeni in utečeni način delovanja tega Združenja. Onemogočeni so sestanki, duhovne vaje, duhovne obnove itd., kakor smo jih poznali do zdaj. Trenutno. Ni pa onemogočeno delovanje Združenja kot takega, kajti potrebe in naloge, ki jih le-to ima, kličejo in silijo, kakor rečeno, k drugačnemu in dodatnemu ravnanju, ki bi omogočilo in spodbudilo njihovo uresničevanje. »Z vsem svetom« se tako tudi sami člani Združenja poslužujejo in odločajo za prenos določenih dejavnosti na virtualni način njihovega opravljanja. Seveda: Vse dejavnosti –preko digitalnih sredstev medčloveškega komuniciranja – seveda ni mogoče prenesti na njihov virtualni način opravljanja; kolikor in kar je mogoče, pa je zdaj čas, da se ta premik izvrši. V vsem tem vidimo, da se delovanje v bistvu niti ne okrni, pač pa da se dodajo in izkoristijo še nove oblike in priložnosti življenja in delovanja Združenja kot takega.

Tako smo bili povabljeni in imeli že dve video-srečanji. Na žalost skorajda nobena stvar v začetku ne steče kot bi morala. Potrebno je imeti tehnična sredstva; še več: potrebno je tudi poznavanje teh sredstev in delovanja z njimi. Tako se učimo digitalnega jezika ali pismenosti, kar je, za starejše nemajhen napor in izziv.

Ti dve srečanji sta bili seveda nekako »spoznavno« naravnani: da bi se spoznali na tak način delovanja in komuniciranja, sklepanja in spodbujanja. Na vsako novo stvar se moramo nekako privaditi in navaditi, če hočemo, da bomo v delovanju opravilni in produktivni. Obe srečanji naj bi organiziral sam, vodil pa ju je g. Srečko Fras, predsednik Združenja. Odzivi na srečanji so bili spodbudni, kajti za zdaj je največ, da smo zopet občutno in konkretneje povezani. Pri drugem srečanju smo prešli že na tematsko delovanje: Obnovili smo poznavanje in klic k poznavanju statuta Združenja, saj nam je bil ta nekoliko zopet predstavljen; kot animatorji pa smo govorili tudi o samem delu razširjanja češčenja, poznavanja in sprejemanja Jezusovega in Marijinega Srca v življenju ljudi. Tako se torej vedno bolj pomikamo k specifičnim točkam našega poslanstva in, z Božjo pomočjo, jih bomo poskušali tako spoznavati kakor realizirati. Dobre volje, pripravljenosti in odprtosti za ta korak, hvala Bogu, ne manjka.

Za zdaj je dogovor, da bi se dobivali enkrat mesečno, vsaj v taki zasedbi, torej v odprti obliki. Seveda je posameznih in na določeno temo namenjenih srečanj lahko še več, kakor bodo pač povedale potrebe, pa tudi omogočile naše zmožnosti. Za zdaj je časovni okvir srečanja – platforma Zoom – samo polurni, kar je za zdajšnje potrebe bilo povsem dovolj; če bo potrebo narasla, ga bomo seveda poskušali podaljšati; za zdaj pa ga še ohranjamo, tudi zato, da bi toliko bolj rasli v jedrnatem in konstruktivnem govorjenju, kolikor manj časa je na voljo. Seveda to ni najpomembneje in po potrebi bomo čas srečanja vsekakor podaljšali. Skratka, učimo se funkcionalnosti, fleksibilnosti … in kar je še takih čudno imenovanih, a potrebnih ravnanj.

Bog, ki je določene kanale povezovanja zaprl, nam daje tudi drugačne in druge možnosti delovanja. Vse skupaj pa zato, da bi rasli. Gotovo kriza ni za nazadovanje, pač pa okrepitev, poučitev in dozoritev. Bo pa Jezusovo in Marijino Srce tudi po teh novih načinih življenja vsekakor poveličano oz. ti novi načini bodo dali še obilnejšo, razsežnejšo in kompleksnejšo čast tema dvema Srcema. Naj nas blagoslovita!

Robert Smodiš

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar