Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 12. februar 2021

MOLITEV POSVETITVE JMS (2) »V Svetem Duhu se hočem posvetiti in izročiti Jezusovemu in Marijinemu Srcu.«

Pri izročitvi Marijinemu Srcu in posvetitvi Jezusovemu Srcu je dejaven sam Sveti Duh. Brez njegovega delovanja se za posvetitev niti ne bi odločili. »Brez Svetega Duha smo kakor kamen na cesti,« je dejal sv. Janez Vianney. Brez njegove posvečevalne moči bi posvetitve ne izvršili. Še manj bi po njej živeli. On je odigral silno pomembno vlogo že v Jezusovem in Marijinem življenju. On je Duh Posvečevalec posameznikov in občestev. On je kakor duša Cerkve, njena življenjska moč in mladostna svežina.

S svojim delovanjem je Sveti Duh vplival na Devico Marijo, da je bila že ob spočetju v naročju sv. Ane obvarovana izvirnega greha in napolnjena z Božjo milostjo. Jezusova mati je postala po delovanju istega Svetega Duha. V rožnem vencu molimo: »Ki si ga Devica od Svetega Duha spočela.« Marija je vse življenje ostala tesno povezana s Svetim Duhom, ki je oblikoval njeno Srce, da je bilo podobno Srcu njenega Sina, polno ljubezni do Boga in do ljudi.

Sveti Duh je bil tesno povezan tudi z Jezusovim življenjem. Ta povezanost se od spočetja pa do smrti na križu in poveličanja ni nikoli pretrgala. Sveti Duh, ki je Ljubezen, je neprestano prešinjal Jezusa in je bil most med Jezusom in nebeškim Očetom. Jezusovo življenje je spreminjal v ljubezen do nebeškega Očeta in do vseh ljudi. V moči Svetega Duha je Jezus izvršil odrešenje vseh ljudi. O svojem Srcu govori kot o viru odrešenjskih voda. Ta voda je po gledanju evangelista Janeza Sveti Duh. Ko je vojak s sulico prebodel Jezusovo stran, sta iz njegovega Srca pritekli kri in voda; kri kot simbol izvršene daritve in svete evharistije, voda kot simbol Svetega Duha in svetega krsta. Ko je Kristus izvršil daritev, je začel pošiljati Svetega Duha kot svoj prvi in največji dar za Cerkev in vse človeštvo. Z močjo Svetega Duha je Kristus vstal od mrtvih in šel v nebesa. Od tam je na binkoštni dan na svojo Cerkev poslal Svetega Duha kot moč z višave. Jezusovo zemeljsko življenje je bilo priprava na poslanje in prejem Svetega Duha. Od tedaj naprej Cerkev vseh dva tisoč let živi in raste iz moči Svetega Duha, ki jo vedno znova pomlaja in posvečuje.

Ker sta Jezus in Marija polna Svetega Duha, smo ga na poseben način deležni tudi mi, če se posvetimo in izročimo obema Srcema ter iz te posvetitve tudi živimo. Tu gre namreč za povezanost v ljubezni. Sveti Duh pa je Ljubezen in nas kot Duh Posvečevalec vodi k svetosti. Prav je, da se obračamo na Svetega Duha, ko se hočemo posvetiti in izročiti Jezusovemu in Marijinemu Srcu. Sveti Duh, ki je to posvetitev začel, jo bo tudi dopolnil. Z njegovo pomočjo bomo svojo posvetitev uresničevali v vsakdanjem življenju.

Molimo. Bog, naš Oče, Sveti Duh nas razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da se bomo dobro pripravljeni posvetili in izročili Jezusovemu in Marijinemu Srcu in v soglasju s to posvetitvijo tudi živeli. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

p. Anton

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar