Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 31. januar 2020

DOMAČA ZDRAVILA

Obolenja srca in ožilja

Pri obolenjih srca in ožilja se pogosto hkrati pojavi več problemov, ki so med seboj povezani. Tako visok krvni tlak in zvišan holesterol pospešita nastanek ateroskleroze, kar lahko povzroči težave v prekrvavitvi in pripelje do infarkta ali kapi. Najbolj pogoste bolezni iz tega področja so:
Visok krvni tlak
V začetku ni posebnih težav. Po daljšem času se pojavijo vrtoglavice, glavobol, razbijanje srca, težko dihanje.
Vzroki za nastanek visokega tlaka so prevelika telesna teža, prirojene napake na ledvicah, stres, kajenje, prekomerno uživanje alkohola. Pri težavah s visokim krvnim tlakom dobro pomagajo pripravki iz česna, kot je česnova tinktura. Od zdravilnih rastlin dajejo dobre rezultate glog, bela omela, baldrijanove korenine in oljčni listi. Pripravke iz rastlin uživamo v obliki čaja ali tinktur posamezno ali v mešanicah.
Ateroskleroza
Nastane zaradi povišanega krvnega tlaka in nabiranja holesterola na stenah žil, kar zmanjšuje notranjo odprtino in pretok krvi. Obloge se lahko odluščijo in žilo popolnoma zamašijo. Bolezen povzroča bolečine v predelu srca, utrujenost in težave s koncentracijo. Od čajev pri tej bolezni učinkujejo artičoka, jetičnik, lipa, kopriva, rman in žajbelj.
Oslabelost srca
Oslabelost srca je pogosta v starosti. Spremlja jo težko dihanje in nočni kašelj, kar je značilno za popuščanje levega srčnega prekata.
Kadar je prizadeta desna polovica srca, trpi telesni krvni obtok. Voda zastaja v trebušnih organih in nogah. Pojavljajo se otekline, ki preko noči splahnijo. Srce krepijo pripravki iz gloga, jegliča, njivske preslice in brezovih listov.
Krčne žile in vnetje ven
Znaki, ki kažejo na to motnjo, so otekline v gležnju, združeno z bolečino, in odprte rane goleni. Pri omenjenih težavah pomagajo pripravki iz divjega kostanja.
Za več informacij nas lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.
Sitik d.o.o.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar