Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

četrtek, 2. januar 2020

ZA ZIDOVI SAMOSTANA Urednikova beseda

V letu 2020 bo minilo dvajset let od praznovanja vélikega jubileja Gospodovega rojstva leta 2000 in deset let od našega prvega slovenskega evharističnega kongresa ter prve razglasitve za blaženega slovenskega mučenca Alojzija Grozdeta. To je bilo 13. junija 2010 pri Celju. Na veliki jubilej, v katerem smo praznovali 2000-letnico Jezusovega rojstva, smo se pripravili s posvetitvijo Jezusovemu in Marijinemu Srcu (JMS). Morda bi se posamezniki, družine, molitvene skupine, veroučni razredi, župnije … na posvetitev (obnovo posvetitve) JMS pripravili tudi v letu, v katerega smo že vstopili z adventom? S pripravo lahko začnemo že januarja ali februarja. V Stični bomo začeli februarja. Odprimo vrata Odrešeniku in svoja srca Marijinemu brezmadežnemu Srcu!
V novembru 2020 bo minilo 35 let od začetka izhajanja glasila V Materini šoli. Na začetku je bil prav skromen, na enem listu A 4 format. Namenjen je bil le članom Bernardove družine. Danes velika večina bralcev ne pripada tej družini. Prvo srečanje Bernardove družine je bilo v nedeljo, 6. oktobra 1985. V letu 2020 bo zato poseben oddelek glasila posvečen tej obletnici. Sicer pa želimo biti v glasilu pozorni na življenje iz posvetitve JMS. To je najpomembnejše.
V letu, ki je pred nami, bomo združili obe naši dosedanji mesečni molitveni srečanji, Bernardove družine in posvečenih JMS, v eno skupno srečanje. Združenji seveda ostaneta samostojni. Da pa skupaj molita in pojeta ter darujeta mašno daritev, bo gotovo Jezusu in Mariji všeč. Skupni molitveni shod bo vsako 2. nedeljo v mesecu (razen julija in avgusta) v opatovi kapeli ob 14.30. Vsi prisrčno povabljeni! Mnogi so danes pozabili na Boga in več ne molijo. Zato je skupna molitev tem bolj potrebna. Brez povezave z Bogom ne bo šlo! Pretrganje stika z Bogom vodi v katastrofo, množično iskanje stika z njim pa na široko odpira vrata Božjemu usmiljenju in novi, srečnejši dobi človeške zgodovine.
V Muzeju krščanstva na Slovenskem je bila 23. novembra 2019 odprta retrospektivna razstava Jožeta Trontlja. Naš samostan krasi marsikatero njegovo rezbarsko in kiparsko delo, predvsem sedeži v kapiteljski dvorani in mize v samostanski obednici, za kar smo umetniku hvaležni.
Smo že sredi adventnega časa. Z molitvijo, deli ljubezni in dobrote se pripravljamo na podoživljanje Jezusovega rojstva. Da bi se Jezus znova rodil v naših srcih in v medsebojnih odnosih, vsem bralcem želi samostanska družina z opatom Maksimilijanom Filejem.
p. Anton

Ni komentarjev:

Objavite komentar