Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 17. februar 2020

ZA ZIDOVI SAMOSTANA Iz samostanske kronike

Dne 23. decembra 2019 je minilo 900 let od uradne ustanovitve cistercijanskega reda, ko ga je s posebnim dokumentom potrdil papež Kalist II. 23. decembra 1119 in s tem potrdil tudi Listino ljubezni (Carta caritatis), ki jo je sestavil opat Štefan Harding, tretji opat samostana Cistercium. V stiškem samostanu so do razpusta samostana 1784 hranili najstarejši ohranjeni zapis te listine. Danes ga hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani (NUK). Naš samostan je ob tej visoki obletnici poskrbel za faksimilno izdajo in zato od ravnatelja NUK-a Viljema Lebana prejel tole zahvalo: »Cistercijanskemu samostanu Stična za izdelavo faksimila Carte Caritatis, znanstveno aktualizacijo ustanovnega dokumenta in priložnostno razstavo. Gradivo predstavlja pomembno obogatitev zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice. Ljubljana, 2. december 2019.«
Letošnje velike in umetniške jaslice so postavljene v okolico Kranjske Gore, v spomin na novega opata Maksimilijana Fileja, ki izhaja iz Kranjske Gore. Na ogled bodo do svečnice. Zaradi velikosti in da ne bi motile samostanskih molitev, niso v cerkvi, ampak v posebni stavbi. Več smerokazov obiskovalce usmerja tja. Jaslice je pripravljala in postavljala ekipa mož, predvsem iz župnije Stična, in sicer pod vodstvom Marjana Zadravca. Glinene glave in roke je izdelala Anica Čebašek iz Ribnice, oblekice: Ana in Tone Prosen, elektronika: Edo Strah, elektroinštalacije: Slavko Culjkar, izdelava robotkov: Andrej Sečnik, programiranje robotkov: Blaž Gregorčič. Že v štirih dneh je jaslice obiskalo več ljudi kakor lani cel mesec.
Nekaj izvodov 1. številke je bilo napačno vezanih, brez druge polovice. Če je kdo dobil tak izvod, naj sporoči naslov in bo dobil pravilnega.
Tej številki je priložena položnica. Čeprav je naročnina prostovoljna, bosta g. opat in ekonom vesela, če bodo vsaj v glavnem pokriti tiskarski in poštni stroški. Bog povrni za vsak dar.
kronist

Ni komentarjev:

Objavite komentar