Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 5. junij 2018

DOMAČA ZDRAVILA Alergije

Vzrok za hitro naraščanje alergij je naš način življenja, ki je vse bolj odmaknjen od narave in v vse večjem onesnaženju okolja. Imunski sistem reagira drugače od pričakovanja. Brani se pred snovmi, ki za naš organizem niso nevarne. Alergija je preobčutljivost na snovi, ki jih imenujemo alergeni. Telo začne izločati protitelesa, predvsem histamin, ki močno draži posamezne organe.
Znaki alergije so: kihanje, zamašen nos, kašelj, srbeče oči, pekoče grlo, bolečine v trebuhu, slaba prebava, občutljivost na hrano; otečena, vneta, srbeča koža; anafilaktični šok (piki insektov, hrana iz lupinarjev).
Imunski sistem mora celo življenje spoznavati, katere snovi so nevarne in katere ne.
Preventiva vključuje skrb za čisti zrak, higieno, večanje imunitete, izogibanje oblazinjenega pohištva, preprog in plesni.
Najbolj pogoste so:
1.                  Alergija na hišni prah. V tem primeru se največkrat omenja pršico, ki pa je v resnici le v 10% povzročitelj alergij. Pogostejši vzrok so plesni.
2.                  Alergija na cvetni prah, seneni nahod. Se zelo povečajo v spomladanskem in poletnem času, ko cvete največ rastlin, katerih pelod povzroča značilne reakcije kot so: nahod, srbeče oči in astmatični napad.
3.                  Koprivnica se kaže kot svetlo rdeči izpuščaji veliki kot leča ali celo kovanec. Mesto izpuščajev zelo srbi. Pri tej vrsti alergije nastane močna reakcija kože na alergene, kjer se sprošča veliko histamina, ki potisne tekočino iz krvi v podkožno tkivo. Zelo močna koprivnica lahko povzroči šok krvnega obtoka.
4.                  Neurodermatitis. Se pojavi kot luščenje kože z močnim srbenjem, včasih tudi kot potenje. Povzročajo jo sintetične tkanine, krzno, barvila, kemikalije.
5.                  Astmatični napad povzroča težko dihanje, občutek tesnobe v prsih, izostali izdih.
Pri astmatičnem napadu pomagajo čajne mešanice iz islandskega lišaja, pljučnika, bezga, jegliča, lapuha, trpotca, lučnika, sladkega korena in slezenovca. Lapuh se sme uživati le krajši čas v obdobju akutne faze bolezni.
Za lajšanje težav pri alergijah pomagajo:
- jedi z veliko A,B,C in E vitamina, jabolčni kis in živila s probiotičnimi kulturami.
- zdravilne rastline kamilica, kopriva, repik, njivska preslica, zlata rozga ter smetlika v obliki izvlečka za izpiranje.
- nosnice in ustno votlino izpiramo s fiziološko raztopino.

Za več informacij nas lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik.
Sitik d.o.o.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar