Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 30. september 2020

DOMAČA ZDRAVILA Občutek polnosti in bolečine v želodcu

Mnogi čaji so grenkega okusa, to pa zato, ker zdravilne rastline, iz katerih smo čaj pripravili, vsebujejo spojine, imenovane grenčine. Grenčine se v postopku priprave čaja izlužijo v toplo vodo. Za zdravilne namene izkoriščamo grenčine v čaju pri dveh motnjah, in sicer pri izgubi teka ter pri dispepsiji.

Pomanjkanje apetita je pogost pojav pri starejših ljudeh, lahko pa se pojavi tudi že v zgodnjem, mladostniškem obdobju življenja. Vzroki so različni: okužba, motnje v delovanju gastrointestinalnega sistema ali psihosomatske težave, kot je npr. anoreksija.

Dispepsija je sindrom, ki ga spremlja več simptomov. Zaradi pomanjkljivega izločanja želodčnih sokov, zmanjšane količine žolča ali zmanjšanega izločanja soka trebušne slinavke prihaja do nabiranja plinov v želodcu in črevesju, bolečin in slabosti v trebuhu in občutka polnosti v želodcu. Kot da bi imeli »kepo v želodcu« po zaužiti hrani.

Pater Simon Ašič je pri teh težavah svetoval pitje čaja iz naslednjih zdravilnih rastlin:

10% korenina rumenega svišča (Gentianae radix)

10% rastlina tavžentrože (Centaurii herba)

20% rastlina navadnega rmana (Millefolii herba)

30% cvet prave kamilice (Chamomillae flos)

10% plod navadne kumine (Carvi fructus)

10% rastlina majarona (Majoranae herba)

10% plod sladkega janeža (Anisi fructus)

 

Čaj spijemo pol ure pred jedjo za spodbujanje teka ali po jedi pri trebušnih motnjah. Pripravimo si ga tako, da 1 žličko čajne mešanice prelijemo s 3 decilitri vrele vode, pokrijemo, pustimo stati 10 minut ter precedimo. Tega čaja nikoli ne sladkamo, če želimo izkoristiti njegov učinek. Pitja čaja ne priporočamo osebam z razjedo na želodcu ali dvanajstniku in s povečanim izločanjem želodčne kisline.

Tavžentroža vsebuje grenko spojino genciopikrin, ki ima grenkobno vrednost 12000. To pomeni, da če bi enemu delu genciopikrina dodali 12000 delov vode, bi vodo zaznali še kot grenko. Pri večjem razredčenju pa voda ne bi več imela grenkega okusa. Rumeni svišč, ki mu rečemo tudi encijan, košutnik, pa v majhnih količinah vsebuje najbolj znano grenko naravno snov do sedaj na svetu, amarogencin, ki ima grenkobno število 58 milijonov. To zopet pomeni, da bi grenak okus te spojine v vodi čutili, če bi 1 delu amarogencina dodali 58 milijonov delov vode. Ker je amarogencin tako zelo grenak, ga je v rastlini, po mojem mnenju, po Božjem načrtu, zato tako zelo malo.

Grenka snov v telesu vzdraži okušalne živčne končiče v ustih in posredno spodbudi izločanje želodčnega soka in žolča, kar pripomore k povečanju teka. Grenke spojine vsebuje še rman, vendar v manjših meri. Raziskave so potrdile, da ima rman še protimikrobno in antioksidativno delovanje, kar je spet ugodno pri prebavnih težavah.

Kumina, janež in kamilica so v čajni mešanici zato, ker delujejo proti napenjanju v trebuhu, kar je posledica tvorjenja plinov pri prebavi.

V Sloveniji torej rastejo zdravilne rastline za lajšanje prebavnih težav. Že pater Simon Ašič in naši predniki so jih nabirali po travnikih, zato je modro, da jih tudi mi danes uporabimo, če

jih rabimo. Le korenin rumenega svišča ne nabirajmo, ker je pri nas zaščiten.

Barbara Kozan, mag.farm.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar