Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 6. februar 2017

Spomini na + msgr. Edmonda Farhata, nekdanjega apostolskega nuncija v Sloveniji



msgr. Edmond Farhat
V soboto, 17. decembra 2016, je v Rimu v starosti 83 let, po dolgi bolezni, prestopil prag večnosti nekdanji apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Edmond Farhat (1995–2001). V njegovem času in po njegovem prizadevanju je prišlo do podpisa sporazuma med Slovenijo in Vatikanom. V času njegovega službovanja v Sloveniji nas je dvakrat obiskal papež sv. Janez Pavel II.
Bil je mož po Jezusovem in Marijinem Srcu. Ko smo ga leta 1998 seznanili s prizadevanjem, da bi se v Sloveniji posvetili presvetemu Jezusovemu in brezmadežnemu Marijinemu Srcu, je naš Odbor spodbujal, naj o tem obvestimo svetega očeta. Ko smo s slovensko pobudo za hkratno posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu leta 1999 seznanili papeža sv. Janeza Pavla II., je apostolski nuncij leta 2000 odgovoril: »Z veseljem vam sporočam, da je bilo Vaše pismo zelo skrbno preučeno. Prejel sem častno nalogo, naj Vas obvestim, da sveti oče Janez Pavel II. spodbuja to hvalevredno pobudo.«
Pokojni nuncij je bil večkrat v Stični. Naj bodo navedeni zapisi iz samostanske kronike:
Na Miklošičevi 3 sem se udeležil predstavitve novega nuncija dr. Edmonda Farhata (8. 11. 1995).
Več [iz stiškega samostana] nas je bilo na Triglavu, kjer smo dvakrat somaševali z g. nuncijem msgr. Edmondom Farhatom (11. 8. – 12. 8. 1997).
Ob 16. uri je za odprtje jubilejnega leta [devetstoletnica cistercijanskega reda in stoletnica obnovitve stiškega samostana] koncelebracijo vodil apostolski nuncij msgr. Edmond Farhat, ob udeležbi 24 duhovnikov in ne veliko ljudi; največ so prišli od drugod. Po mašni daritvi je o pomenu cistercijanov govoril zgodovinar prof. p. dr. Metod Benedik, kapucin (22. 3. 1998).
Med 10. mašo sta nas obiskala nuncij msgr. Edmond Farhat in papeški ceremoniar nadškof Marini (12. 9. 1999).
Molitvenega shoda v Opatovi kapeli se je udeležil tudi msgr. Edmond Farhat; blagoslovil je krono fatimske Marije in vodil somaševanje [22. 6. 2001].
Na pobudo nuncija msgr. Edmonda Farhata nas je obiskal kardinal Angelo Sodano v spremstvu našega nuncija in drugih gostov. Po maši ob 10. uri je nagovoril vernike in jim podelil blagoslov. Na kratko si je ogledal samostan, se srečal s samostansko družino in skupino Emanuel v Domu duhovnih vaj in je bil pri nas v samostanski obednici na kratkem kosilu [7. 10. 2001].
p. Anton

Ni komentarjev:

Objavite komentar