Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 8. december 2015

Kaj je jubilejno leto?


Na praznik Brezmadežne, 8. decembra 2015, začnemo jubilejno sveto leto usmiljenja. Koristno je vedeti, kaj je jubilej in kdaj so v Cerkvi obhajali jubilejno leto.
V judovski tradiciji je bilo vsako 50. leto jubilejno leto. V njem so bili Judje dolžni ponovno vzpostaviti enakost s prejšnjim stanjem. Morali so vrniti kupljeno posest prejšnjemu lastniku. Cerkev je dala jubileju bolj duhovni pomen. Gre za splošno odpuščanje – odpustek odprt za vse. To leto je priložnost za odvezo grehov in kazni, je leto sprave, spreobrnjenja in zakramentalne pokore.
Kaj pomeni beseda »jubilej«?
Beseda je hebrejskega izvora »jobel«, ki pomeni ovčji rog, na katerega so piskali pri bogoslužjih v svetem letu.
Zakaj se imenuje »sveto leto«?
Ker se navezuje na slovesne obrede bogoslužij in hkrati ker ima cilj svetost vseh ljudi.
Kaj so odpustki, posebej jubilejni odpustki?
Po nauku katoliške Cerkve ima velik greh dve posledici: prikrajšanost občestva z Gospodom (večna kazen, pekel) in nezdravo navezanost na ustvarjene stvari (časna kazen, prestajanje v vicah). Po spovedi Bog skesanemu grešniku podeli odvezo grehov in odpuščanje večnih kazni, običajno pa ne vseh časnih kazni. Z odpustki Božje odpuščanje odvzame časne kazni za spovedane grehe, pomaga preseči z grehom nastali nered v človeku. Izraz »jubilejni odpustek« pomeni posebno milost, ki se ji človek lahko odpre in po njej v svetem letu popolnoma ozdravi.
Kako lahko prejmemo jubilejni odpustek?
Veljajo splošni pogoji: sv. spoved, sv. obhajilo, molitev po papeževem namenu. Ne smemo biti navezani na noben greh. Opravimo predpisano delo, npr. romamo v eno od velikih bazilik v Rimu, ali v cerkve, ki so določene v posameznih krajevnih Cerkvah, in se tam udeležimo predpisanega bogoslužja.
Kako se začne jubilejno leto?
Začetni obred je odpiranje svetih vrat. Gre za vrata, ki so odprta samo med svetim letom. Taka vrata imajo štiri vélike bazilike v Rimu: Sv. Peter, Janez v Lateranu, Sv. Pavel zunaj obzidja in Marija Vélika. Odpiranje vrat simbolično sporoča vernikom posebno pot proti odrešenju. Sveta vrata drugih bazilik se odprejo kasneje, po odprtju svetih vrat bazilike sv. Petra.
Katero je najstarejše cerkveno sveto leto?
Papež Bonifacij VIII. je razglasil prvo jubilejno leto leta 1300.
Je samo ena vrsta jubilejev?
Ne. Imamo redna jubilejna leta (nekoč vsakih 50, sedaj vsakih 25 let); izredna in posebna, tj. vezana na prebivalce določenega mesta, province ali kraja.
Kdaj imamo izredno jubilejno leto?
Izredno jubilejno leto imamo, kadar gre za kakšen dogodek ali zaradi posebne pomembnosti in potrebe. Izredno jubilejno leto usmiljenja je napovedano zaradi 50. obletnice konca II. vatikanskega cerkvenega zbora.
Kdaj so bila zadnja izredna jubilejna leta? In kdaj prva?
Zadnje izredno jubilejno leto se je začelo 25. marca 1983. Odprl ga je papež Janez Pavel II. kot 1950. obletnico odrešenja, ki ga je izvršil Jezus Kristus s svojim križem in vstajenjem. Predzadnje je bilo ob enaki priložnosti 6. januarja 1933. Prvi izredni jubilej je napovedal papež Sikst leta 1585.
Kdaj je bil zadnji redni Jubilej?
Odprl ga je Papež Wojtyla leta 2000.

Ni komentarjev:

Objavite komentar