Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 4. december 2015

30 let Bernardove družine in revije V Materini šoli (Nekaj misli iz pridige škofa Franca Šuštarja)


Lepo je priti v ta samostan in biti deležen Božjega Duha, ki je tu prisoten zaradi molitve in podaritve Bogu menihov in mnogih prijateljev. Velika razlika se čuti, če so duhovne vaje v samostanu ali v kakšni drugi hiši, ki ni samostan. Samostan in skupnost menihov sta kot magnet, ki priteguje ljudi: domačine, ki so tako ponosni na samostan in skupnost, mlade, romarje, duhovnike, člane raznih duhovnih gibanj, družine, ljudi, ki želijo delati duhovne vaje.
Zato je bilo prav, da ste ustanovili Bernardovo družino pred 30 leti (leta 1985 ob 850 letnici cistercijanskega samostana v Stični). Ta Bernardova družina je nekakšen »tretji red« cistercijanov in je z njimi tesno povezan. In kako lepo je, da člane in še druge prijatelje povezuje mesečno glasilo »V Materini šoli«. To glasilo pokaže življenje menihov, obuja tradicijo in misli svetega Bernarda, uči moliti, posreduje duhovna doživetja kristjanov vsega sveta in posebej utrjuje človeka v vsakdanjem duhovnem življenju.
Lahko na kratko ponovimo in potrdimo misli, s katerimi si člani Bernardove družine prizadevajo za urejeno krščansko življenje:
-          sredi sveta živijo po cistercijanski duhovnosti, ki jo na kratko izražamo z geslom Moli in delaj;
-          po zgledu sv. Bernarda gojijo prisrčno ljubezen do Kristusa in njegove ter naše Matere Marije;
-          za Božji blagoslov v domu duhovnih vaj, za cistercijane in uspeh njihove duhovne dejavnosti ter za njihove in vse druge duhovne poklice in njihovo stanovitnost vsak dan zmolijo desetko rožnega venca ali hvalnice ali večernice ali križev pot ali litanije ali pa darujejo v ta namen svoje trpljenje; sami pa so deležni sv. maš, molitev in žrtev ter dobrih del cistercijanov;
-          po možnosti enkrat na mesec, in sicer vsako drugo nedeljo v mesecu (razen julija in avgusta), pridejo ob 14.30 na molitveno srečanje v Stično, vsaj kdaj pa na duhovne vaje, ki so za člane v marcu in septembru;
-          drug za drugega in za Cerkev na Slovenskem molijo in si med seboj pomagajo ter so še posebej pozorni do bolnih in pomoči potrebnih.
Člane med seboj povezuje mesečno glasilo »V Materini šoli« in jih utrjuje v duhovnem življenju.
Zares se Bogu zahvaljujemo za vse delo in skrb, menihom cistercijanom tukaj v Stični pri vodenju in duhovnem spremljanju tako članov BD kot tudi vseh ljudi, ki pridejo v samostan.

Pomen tega spremstva in stalne budnosti za duhovno življenje nam pokaže Božja beseda današnje nedelje.
V evangeliju je mladi mož prosil Jezusa za pojasnila, kako naj doseže večno življenje. To je izredno lepa in bistvena prošnja. Večno življenje je namreč cilj vseh prizadevanj in človekove poti. Osnovno pravilo in osnovna pot je – izpolnjuj zapovedi!
Nastal je pogovor med Jezusom in mladeničem; pogovor kot molitev. Jezus se je ozrl vanj, ga vzljubil in mu dejal, naj proda in razdeli vse ubogim, nato naj pride in hodi za njim.
Šlo je za Jezusov ljubeč pogled, odrešenjsko ljubezen in duhovni poklic. Pri tem mladeniču Jezus ni uspel, saj je žalosten odšel, ker je bil navezan na premoženje. Uspelo pa je pri apostolih in mnogih drugih učencih …

Ni komentarjev:

Objavite komentar