Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

nedelja, 14. julij 2019

DOMAČA ZDRAVILA Jetra

Jetra so organ za razstrupljanje telesa. Imajo osrednjo vlogo v presnovi in številne druge naloge, npr: razgradijo različne strupe, med njimi tudi alkohol in zdravila. Jetra proizvajajo in izločajo žolč, potreben za prebavo in presnovo hrane. V jetrih nastajajo trigliceridi ter holesterol, ki je pomemben sestavni del vseh celičnih membran in sodeluje pri izdelavi nekaterih hormonov.
Jetra odraslega človeka tehtajo navadno med 1.0 in 2.5 kilogramov. Poleg kože so največji organ našega telesa.
Če so jetra preobremenjena, pride do okvare; najpogostejša obolenja jeter v današnjem času sta zamaščenost in ciroza jeter. Pride lahko tudi do vnetja jeter oz. hepatitisa, ki ga povzročajo predvsem virusi, lahko pa tudi nekateri strupi, avtoimunost in dedne napake. Vidni znak akutnega ali kroničnega vnetja jeter je zlatenica. Bolnika mučijo bolečine v trebuhu, pomanjkanje apetita in občutek bruhanja.
Da ne bi prišlo do okvare jeter, lahko veliko naredimo s preventivo. Pomaga predvsem zmernost, preprosta hrana, sestavljena z živili z manj živalskih maščob, odpoved alkoholu ter pitje priporočljive količine tekočine, najbolje voda z dodatki zdravilnih zelišč. Poleg tega voda tudi odplavlja strupene snovi iz telesa.
Jetra so zelo važen in občutljiv notranji organ, zato pri vseh težavah, ki so povezane z jetri, vedno poiščemo zdravniško pomoč. Zdravljenje z zeliščnimi pripravki je dodatna pomoč zdravnikovim ukrepom.
Najboljši naravni in edinstven pripomoček pri obolenju jeter je pegasti badelj. Uporabljamo semena, ki vsebujejo flavonoid silimarin, ki ščiti jetrne celice ter povečuje njihovo sposobnost regeneriranja. Seme nabiramo od junija do oktobra. Seme uživamo tako, da ga sproti zmeljemo ali stolčemo in s pomočjo tekočine po obroku zaužijemo eno čajno žličko.
Poleg pegastega badlja obstajajo tudi zdravilna zelišča, ki urejajo delovanje jeter, jih čistijo ter krepijo. Zelišča, kot so artičoka, regrat, rman, ognjič, breza, njivska preslica, kijasti lisičjak, poprova meta, kopriva, tavžentroža, repik, pelin, sivka in žajbelj.
Navodila za pripravo zeliščnega poparka:
2 žlički posameznega zelišča ali čajne mešanice prelijete s 3 decilitri vrele vode in pustite stati 10 minut. Potem čaj precedite in pijte približno uro po jedi. Najbolj učinkovito je pitje trikrat dnevno.
Za več informacij nas lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.
Sitik d.o.o.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar