Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 12. junij 2019

ZA ZIDOVI SAMOSTANA Urednikova beseda

Marija je v Fatimi naročila trem pastirčkom po njih pa nam, naj vsak dan molimo rožni venec. Da bi tudi naša revija k temu nekaj prispevala, že drugo leto objavljam zglede molivcev z različnih koncev sveta. Rožni venec je imel vsak dan v rokah tudi naš zvesti samostanski vratar brat Florijan Stepan, ki se je v 83. letu zemeljskega romanja poslovil s tega sveta. Dne 21. marca 2019 se je javil pri nebeškem vratarju sv. Petru, ki ga je, kakor upamo, z veseljem spustil v sijaj nebeške slave k samemu Bogu. Zdaj Gospoda vsega stvarstva prosi za prihod novega vratarja, kajti zelo ga pogrešamo.
Ob pogrebu 92-letne Frančiške v Domžalah, matere duhovnika in stare matere drugega duhovnika, me je prevzela župnikova beseda: »Kadarkoli sem prišel na njen dom, vedno je imela rožni venec v rokah.« Blagor narodu, ki bo imel in dokler bo imel veliko takih mater!
Smo v letu stoletnice smrti fatimskega pastirčka Frančiška, ki je odlično izpolnil Marijino naročilo, da bo pred svojim odhodom v nebesa moral izmoliti še veliko rožnih vencev. Ravno 4. aprila 1919 je prestopil prag nebeških vrat. Frančišek in Jacinta sta imela molek vsak dan v rokah, večkrat na dan pa v svoji zadnji bolezni. Njuna mati je povedala, da sta zmolila tudi po sedem do osem rožnih vencev na dan. Neki duhovnik mi je rekel, da mora človek najprej spoznati vrednost rožnega venca in ga vzljubiti, sicer se mu bo zdel dolgočasen.
Med dogajanji v našem Domu duhovnosti je vredno omeniti, da se je v februarju in marcu v več tečajih skupaj zvrstilo preko 600 birmancev. Bog daj, da bi jim te duhovne vaje pomagale, da bi vzljubili Jezusa in mu tudi po sv. birmi ostali zvesti.
Od 7. do 9. aprila je bila v samostanu redna vizitacija, ki jo je opravil novi opat samostana Mehrerau in predsednik Mehrerauske kongregacije Vinzenz Wohlwend. V to mednarodno cistercijansko kongregacijo spada tudi naš samostan.
V baziliki popravljajo dotrajane klopi in tlake pod njimi. V prihodnosti bo potrebna izolacija stropa, da se skozi njega pozimi ne bo izgubljala toplota. Stara dotrajana streha nad samostanom tudi čaka obnove.
Nekateri ste že voščili za velikonočne praznike, kakšen pa še bo. Naj zadostuje skupna zahvala vsem. Samostanska družina z gospodom opatom Janezom Novakom želi vsem bralcem in domačim polnost velikonočnega veselja in upanja. Gospod je vstal, Gospod živi; z njim vstali bomo tudi mi! S to željo naj vas spremlja tudi naša molitev.
p. Anton Nadrah

Ni komentarjev:

Objavite komentar