Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 21. junij 2019

Misli sv. Bernarda

Bog deluje po preprostih.
Peter in njegov brat Andrej, Jakob in njegov brat Janez in vsi drugi učenci niso prišli k Jezusu iz govorniških ali modroslovnih šol, in vendar je Odrešenik po njih reševal svet. Ni jih rešil zaradi njihove modrosti, ki bi bila večja kot vseh drugih ljudi, kakor je neki svetnik rekel sam o sebi, ampak zaradi vere in krotkosti; celo za svetnike in učitelje jih je naredil. In svetu niso pokazali poti življenja z bleščečimi govori ali učenimi besedami človeške modrosti, ampak Bogu je bilo všeč, da je verne rešil z nespametjo njihovega oznanjevanja, ker ga svet v svoji modrosti ni spoznal.

Znanje in dobra dela
Na svetu so ljudje, ki hočejo spoznavati edino s tem namenom, da vedo; to je grda radovednost. Drugi hočejo spoznavati, da bi bili sami znani; to je grda nečimrnost … Potem so taki, ki hočejo spoznavati, da bi svoje znanje prodali, na primer za denar ali za slavo; to je umazan dobiček. So pa tudi taki, ki hočejo s svojim znanjem druge duhovno Bogatiti; to je ljubezen. In končno so taki, ki hočejo s svojim znanjem sami duhovno Bogateti.
Med vsemi temi sta samo zadnji dve vrsti ljudi, ki ne zlorabljajo svojega znanja, marveč si ga hočejo pridobiti za to, da bi kaj dobrega storili.

Ni komentarjev:

Objavite komentar