Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 6. januar 2017

Muzej krščanstva na Slovenskem praznuje



V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični smo v soboto, 19. novembra 2016, v okviru 17. festivala Stična odprli občasno jubilejno razstavo Sit hic museum! 10 let Muzeja krščanstva na Slovenskem in 33 let muzejske dejavnosti v Stični. Razstavo je slovesno odprl Silvester Gaberšček z Ministrstva za kulturo.

Leto 2016 je za Muzej krščanstva na Slovenskem, ki deluje v delu Cistercijanske opatije Stična, jubilejno, saj mineva 10 let, odkar je stiški muzej dobil status muzeja državnega pomena. Po večletnih prizadevanjih mnogih je postal osrednji državni muzej za krščansko umetnost in zgodovino krščanstva na Slovenskem, ki s svojim delovanjem bogati ves slovenski in mednarodni kulturni prostor. Tega jubileja pa ne bi praznovali, če ne bi pred 33 leti, torej leta 1983, stiški menihi pod vodstvom tedanjega opata, p. dr. Antona Nadraha pripravili prve razstave. Leta 1991 je muzejsko dejavnost v Stični pričelo financirati Ministrstvo za kulturo RS in s tem je bil zagotovljen njegov nadaljnji razvoj.
Danes je Muzej krščanstva na Slovenskem muzej, ki sledi prek 1700 let staro versko izročilo na območju Slovenije. Krščanstvo je v teh stoletjih ustvarilo izjemno materialno in duhovno zapuščino, ki znotraj muzejskih aktivnosti dobiva nove dimenzije. Na eni strani muzej predstavlja različne zbirke premične sakralne kulturne dediščine, na drugi strani pa prinaša historični pregled družbenih tokov, v katerih je imelo krščanstvo pomembno vlogo. Na ogled sta dve stalni razstavi: Zgodovina krščanstva na Slovenskem in Življenje za samostanskimi zidovi. Muzej z razstavami, publikacijami in prireditvami komunicira z javnostjo, ker se zaveda, da krščanstvo ni samo del historičnega konteksta, ampak ima svoje mesto tudi v sodobni družbi. Posebno pozornost namenja izobraževanju mladih, saj je del aktualnega medkulturnega dialoga tudi dialog med verstvi. V današnjem svetu je vse bolj prisoten in v prihodnosti človeštva bo imel odločilno vlogo.

V muzeju smo izdali tudi knjigo Sit hic museum! 10 let Muzeja krščanstva na Slovenskem in 33 let muzejske dejavnosti v Stični (ur. Nataša Polajnar Frelih, Muzej krščanstva na Slovenskem), Stična 2016. Knjiga, ki jo je oblikoval kustos Tadej Trnovšek, obsega 128 strani.

V knjigi predstavljamo zgodovino Muzeja krščanstva na Slovenskem in njegovih predhodnikov. Objavljena so naslednja poglavja: Razvoj muzejske dejavnosti v Stični (Od prve razstave do ustanovitve Društva prijateljev Slovenskega verskega muzeja (1983–1991), Društvo prijateljev Slovenskega verskega muzeja (1991–2007), Slovenski verski muzej (2001–2006), Muzej krščanstva na Slovenskem (2006–), Direktorji muzeja, Seznam zaposlenih), Zbirke Muzeja krščanstva na Slovenskem, Konservatorska in restavratorska dejavnost, Pedagoška dejavnost, Seznam razstav, Nagrade in priznanja, Evropski projekt in druge predstavitve v mednarodnem prostoru, Kako sprejemajo muzej obiskovalci?, Muzej in mediji, Muzejske publikacije, Bibliografija zaposlenih in angleški povzetek The Slovene Museum of Christianity.

Postavitev razstave in natis knjige je omogočilo Ministrstvo za kulturo RS. Knjiga, ki stane 15,00 eur, je naprodaj v muzeju in v večjih knjigarnah po Sloveniji.
Za naročilo po pošti pišite v Muzej krščanstva na Slovenskem na: info@mks-sticna.si ali pokličite na telefon: 01 78 77 863.
Jubilejna razstava bo na ogled do 5. marca 2017. Vljudno vabljeni!
mag. Nataša Polajnar Frelih, direktorica

Ni komentarjev:

Objavite komentar