Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 31. oktober 2020

DOMAČA ZDRAVILA Cimicifuga in druge zdravilne rastline za lajšanje težav v klimakteriju


Menopavza označuje zadnjo menstruacijo v življenju ženske. Obdobje treh let pred tem imenujemo predmenopavzno in obdobje 7 let po zadnji menstruaciji pa pomenopavzno. Celotno obdobje 10 let pa klimakterij. V začetku klimakterija je v jajčnikih še veliko jajčec, vendar nobeno ne dozori. Količini hormonov, estrogena in progesterona se znižata.

Klimakterij spremljajo telesni in duševni simptomi. Telesni so: neredne menstruacije, močne menstruacije, prenehanje menstruacije, navali vročine, potenje, hitrejše bitje srca, glavobol, nespečnost, utrujenost, bolečine v kosteh, mišicah in sklepih, težave s prebavo, napihnjenost in suha nožnica, uvela koža. Duševni simptomi so spremenljivo razpoloženje, depresija, neodločnost, razdražljivost, izjemno dobra volja, jokavost, bojazljivost, zmedenost, vzkipljivost, slabša koncentracija in pomanjkanje energije.

 Čajna mešanica MenoSIT patra Simona Ašiča, ki jo uporabljamo v času klimakterija, vsebuje:

10% list žajblja

20% rastlina plahtice

20% rastlina rmana

30% korenika cimicifuge

20% rastlina materine dušice

Pitje tega čaja lajša težave v klimakteriju žensk. Deluje proti vročinskim valovom, čezmernemu potenju. Težave z nespečnostjo in občutki strahu se zmanjšajo, saj ta čaj deluje še pomirjevalno.

Žajbelj prispeva k dobremu počutju ženske ter zmanjšuje prekomerno potenje. Plahtica in rman se tradicionalno uporabljata pri težavah v klimakteriju. Cimicifuga zmanjšuje potenje, oblivanje, utrujenost in razdražljivost. Znanstveniki so ugotovili tudi, da ima cimicifuga koristne učinke na kostno maso, tako kot estrogeni. Materina dušica rahlo pomirja.

Cimicifuga izhaja iz gozdov Severne Amerike. Lahko jo zasadimo tudi v Sloveniji, saj je trajnica, ki zraste do 1,5 metra visoko. Razveseljevala nas bo z belimi cvetovi, ki pa ne dišijo. Za čaj uporabljamo korenine in korenike, ki jih izkopljemo jeseni.

Značilne spojine v cimicifugi so triterpenski glikozidi. Izolirali so jih več kot 30. Najpomembnejši je cimicifugozid. Te spojine so dolgo veljale za glavne učinkovine. A danes še vedno točno ne vemo, katere učinkovine so odgovorne za učinke, in tudi ne vemo mehanizma delovanja.

Drugi čaji patra Simona Ašiča za lajšanje težav v klimakteriju ženske

1. List plahtice: žlico posušenih listov damo v 0,25 l hladne vode, zavremo, odstavimo za 15 minut in nato odcedimo. Po potrebi pijemo 1-3 skodelice čaja dnevno.

2. List žajblja: v 1 skodelici vode ali vina zavremo 1 žličko zelišča. Precedimo in pijemo čez dan.

3. List bazilike, plod janeža, list poprove mete, cvet sivke, list žajblja: z 0,5 l kropa poparimo 2 žlici mešanice teh zelišč. Pijemo zvečer po 2 skodelici.

4. Korenina cimicifuge, zel črne detelje, storžek hmelja: z 0,3 l vrele vode poparimo 1 žličko te mešanice in pijemo tako pripravljen čaj trikrat dnevno.

5. Brinove jagode, zel njivske preslice: poparimo, pustimo čez noč, pijemo 2 skodelici na dan.

6. Cvet gloga: proti živčnim motnjam srca, nespečnost. Z 0,5 l kropa poparimo 1 žlico cvetov. Za 5 minut odstavimo, precedimo, in pijemo 3 krat dnevno po 1 skodelico med obroki in po njih.

Barbara Kozan, mag.farm.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar