Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

nedelja, 31. maj 2020

VALERIJINE VRSTICE V Šentlovrencu prva fatimska kapelica v Sloveniji


Prve vesti o Fatimi so se v našem časopisju začele pojavljati v letu 1930, višek pa je poročanje doseglo ob 25 - letnici Marijinih prikazovanj leta 1942. Že naslednje leto, maja 1943, je bila v Ljubljani posvetitev našega naroda brezmadežnemu Srcu Marijinemu v luči fatimskih naročil.
Leta 1943 pa smo dobili v Sloveniji tudi prvo kapelico posvečeno fatimski Mariji. Časopis Bogoljub poroča takole:”Prva slovenska kapela na čast Fatimski Mariji je bila blagoslovljena na binkoštni ponedeljek v Št. Lovrencu na Dolenjskem. Novi kip so prenesla dekleta ob veliki udeležbi domačih in vnanjih vernikov v dolgi procesiji na določeno mesto v prostorni kapeli, sezidani na pobudo domačega župnika g. A. Oblaka.”
V župnijski kroniki piše tudi, da je načrt zanjo naredil škofijski kancler Josip Dostal, sezidal pa jo je mojster Filip Ovnik s Primskovega. Pri posvetitvi je govoril dr. Ciril Potočnik, prof. asketike. Sodeloval je tudi župnik Janez Filipič iz Naklega, ki je v tistem času veliko pisal o Fatimi.
Ta kapelica stoji še dandanašnji, in sicer poleg zakristije med cerkvijo in starim župniščem. Marijin kip, ki se mu pozna 77 letna patina, je odet v bogato okrašeno ogrinjalo. Namesto krone Marijo krasi le venec zvezd. Na čast fatimski Gospe je bilo včasih v Šentlovrencu več maš.
Valerija Ravbar

Ni komentarjev:

Objavite komentar