Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

nedelja, 3. maj 2020

DOMAČA ZDRAVILA Plašček Device Marije

Kar nekaj zdravilnih rastlin, ki jih nabiramo v slovenskem prostoru, ima poleg svojega botaničnega imena še krščansko slovensko ljudsko ime. Večinoma so to lepa in zanimiva imena. Ena izmed njih je plahtica (Alchemilla vulgaris L.), ki ji pravimo še Marijin plašček, plajšik Device Marije, Marijin montelček, mantel Device Marije. Oblika lista plahtice spominja na Marijin plašč. Listna ploskev je nagubana, gube so nabrane kot pri napol odprtem dežniku, ki se še lahko odpre. Kot pravi Marijin plašč, ki pod svoje varstvo želi sprejeti vse svoje otroke.
Poznamo več vrst plahtic, ki jih med seboj težko razlikujemo. Nabiramo vse vrste, saj vse vsebujejo podobne učinkovine. Po travnikih, ob gozdovih in na planinah jo najdemo rasti. Nabiramo celo rastlino, ko le-ta cveti bledo rumeno, od maja do avgusta. Cvetoče zelišče odrežemo približno 5 cm nad zemljo. Lahko nabiramo tudi samo liste. Sušimo v senci. Iz 5 kg svežih rastlin dobimo 1 kg suhih. Suha rastlina je brez vonja, a malo trpkega in grenkega okusa.
Plahtica še ni zelo raziskana zdravilna rastlina, čeprav je že stoletja v ljudski uporabi in je bila zelo cenjena. Morda jo zato imenujemo še z enim ljudskim imenom: Božja plahtica. Vsebuje čreslovine, grenčine, malo eteričnega olja in nekaj flavonoidov. Plahtico pijemo dlje časa, saj deluje blago.
V ljudski medicini plahtico uporabljamo predvsem za blaženje »ženskih težav«. Npr. pri neredni menstruaciji je pater Simon Ašič svetoval pitje čaja iz enakih delov listov plahtice, zeli rmana, cvetov ognjiča, korenine peteršilja in zeli šentjanževke. Mlada dekleta v razvojni dobi naj bi pile ta čaj po dve skodelici na dan. Pri premočni menstruaciji pa je priporočal pitje čaja iz enakih delov zeli bele omele, ptičje dresni, plešca in listov plahtice. Razmišljam, da morda iz te uporabe izvira še eno krščansko ljudsko ime za plahtico, to je Perje svetega Valentina. Sveti Valentin je priprošnjik za zaljubljence. In kjer je ljubezen, tam se rodi novo življenje. Plahtica pa pomaga uravnavati delovanje rodil ...

V času mene pijemo čaj iz plahtice, ker plahtica pospeši delovanje žlez v telesu. Pripravimo ga kot prevretek: žlico posušenih listov damo v 0,25 l hladne vode, zavremo, odstavimo za 10-15 minut, nato precedimo. Pijemo 1 do 3 skodelice čaja dnevno. Lahko pa plahtici dodamo še list žajblja, koreniko cimicifuge, rastlino rmana in materine dušice za pripravo učinkovitega čaja pri težavah v meni. Žajbelj preprečuje znojenje, cimicifuga pomaga proti utrujenosti, potenju in razdražljivosti, rman pripomore k dobremu fizičnemu počutju, materina dušica pomirja.
Pri napetosti, stresu in živčnosti tudi lahko posežemo po čaju iz plahtice. Čaj nas bo pomiril, pijemo ga trikrat na dan po eno skodelico. Razmišljam, da če živimo v zavetju in varstvu Device Marije, se nam nič hudega ne more pripetiti – smo mirni. Morda tudi od tu izhaja ime Marijin plašček za plahtico.
Barbara Kozan, mag.farm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar