Pri uravnoteženem
prehranjevanju ne more priti do nastanka bolezni zaradi pomanjkanja vitaminov
(avitaminoza). Pomanjkanje vitaminov je vedno posledica enoličnega
prehranjevanja s premalo živil rastlinskega izvora. Pogostejše kot avitaminoze
so hipovitaminoze – delno pomanjkanje vitaminov. Hipovitaminoza ne kaže tako
značilnih znakov kot avitaminoza, vendar je lahko vir mnogih presnovnih težav.
Vitamine delimo
na tiste, ki so topni v maščobah (vitamin A, D, E, K), in na tiste, ki so topni
v vodi (vitamin C, B-kompleks in H).
Kadar zaužijemo
preveč vitaminov topnih maščobah, se skladiščijo v maščevju in jetrih. Pri
pretiranem uživanju vitaminov se lahko pojavi hipervitaminoza, ki se kaže v
različnih zdravstvenih težavah. Nasprotno se v vodi topni vitamini ne kopičijo
v telesu, ampak se presežene količine izločijo skozi ledvice v seč. Zato
skorajda ni nevarnosti, da bi prišlo do zastrupitve zaradi zaužitja prevelike
količine v vodi topnih vitaminov.
Med pomembnejšimi
vitamini je vitamin C, ker deluje kot antioksidant in nas varuje pred
nekaterimi boleznimi. Vitamin C pomaga celicam, da rastejo in ostajajo zdrave.
Sodeluje pri odzivu telesa na okužbo in stres, pomaga pri resorpciji železa in
s tem izboljšuje stanje slabokrvnosti. Če telo ne dobi zadosti vitamina C, se
pogosteje pojavljajo krvavitve iz dlesni, rane se slabo celijo, pojavljajo se
bolečine v sklepih in okužbe.
Izredno veliko
vitamina C ima šipek. Ta naravni rastlinski vitamin je neprimerno bolj dragocen
od vseh kemičnih pripravkov C vitamina. V zimskih mesecih zelo dobro varuje in
utrjuje pred prehladi, ker krepi organizem proti raznim okužbam. Nadvse ugodno
deluje na nadledvične žleze, kjer nastajajo za življenje pomembni hormoni. Ta
čaj naj bi pili zlasti ostareli ljudje, ki jim prebavila ne vsrkavajo zadosti
vitamina C iz hrane.
Da bi se vitamin
C iz šipka učinkovito resorbiral v telo, lahko dodamo zdravilna zelišča, ki
pozitivno delujejo na presnovo; zelišča kot so tavžentroža, rman, dišeča perla,
regrat, kopriva, poprova meta.
Da bo v hladnih
dnevih čim manj prehladnih obolenj lahko naš organizem okrepimo z zeliščnimi
pripravki po recepturah patra Simona Ašiča.
farm. Klemen Križaj
Ni komentarjev:
Objavite komentar