Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 4. december 2019

DOMAČA ZDRAVILA Vitamini

Vitamini so za življenje človeka nujno potrebni za pravilno delovanje in krepitev človeškega organizma. Ta jih ni zmožen tvoriti iz osnovnih hranil, zato moramo te nevidne in za telo učinkovite snovi dobivati v dokončni obliki. Vitamini nastajajo predvsem v rastlinah.
Pri uravnoteženem prehranjevanju ne more priti do nastanka bolezni zaradi pomanjkanja vitaminov (avitaminoza). Pomanjkanje vitaminov je vedno posledica enoličnega prehranjevanja s premalo živil rastlinskega izvora. Pogostejše kot avitaminoze so hipovitaminoze – delno pomanjkanje vitaminov. Hipovitaminoza ne kaže tako značilnih znakov kot avitaminoza, vendar je lahko vir mnogih presnovnih težav.
Vitamine delimo na tiste, ki so topni v maščobah (vitamin A, D, E, K), in na tiste, ki so topni v vodi (vitamin C, B-kompleks in H).
Kadar zaužijemo preveč vitaminov topnih maščobah, se skladiščijo v maščevju in jetrih. Pri pretiranem uživanju vitaminov se lahko pojavi hipervitaminoza, ki se kaže v različnih zdravstvenih težavah. Nasprotno se v vodi topni vitamini ne kopičijo v telesu, ampak se presežene količine izločijo skozi ledvice v seč. Zato skorajda ni nevarnosti, da bi prišlo do zastrupitve zaradi zaužitja prevelike količine v vodi topnih vitaminov.
Med pomembnejšimi vitamini je vitamin C, ker deluje kot antioksidant in nas varuje pred nekaterimi boleznimi. Vitamin C pomaga celicam, da rastejo in ostajajo zdrave. Sodeluje pri odzivu telesa na okužbo in stres, pomaga pri resorpciji železa in s tem izboljšuje stanje slabokrvnosti. Če telo ne dobi zadosti vitamina C, se pogosteje pojavljajo krvavitve iz dlesni, rane se slabo celijo, pojavljajo se bolečine v sklepih in okužbe.
Izredno veliko vitamina C ima šipek. Ta naravni rastlinski vitamin je neprimerno bolj dragocen od vseh kemičnih pripravkov C vitamina. V zimskih mesecih zelo dobro varuje in utrjuje pred prehladi, ker krepi organizem proti raznim okužbam. Nadvse ugodno deluje na nadledvične žleze, kjer nastajajo za življenje pomembni hormoni. Ta čaj naj bi pili zlasti ostareli ljudje, ki jim prebavila ne vsrkavajo zadosti vitamina C iz hrane.
Da bi se vitamin C iz šipka učinkovito resorbiral v telo, lahko dodamo zdravilna zelišča, ki pozitivno delujejo na presnovo; zelišča kot so tavžentroža, rman, dišeča perla, regrat, kopriva, poprova meta.
Da bo v hladnih dnevih čim manj prehladnih obolenj lahko naš organizem okrepimo z zeliščnimi pripravki po recepturah patra Simona Ašiča.
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar