Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

nedelja, 25. marec 2018

Tistega 6. januarja 1942 sem se z roko dotaknil »svete Rusije«

Med drugo svetovno vojno, v kateri so se Rusi borili proti Nemcem, je na praznik Svetih treh kraljev nemški vojaški bolničar Karl, ki je bil na ruski fronti, vstopil v kapelo sredi gozda, da bi se udeležil mašne daritve. Zagledal je pravoslavnega duhovnika in njegovo ženo, ki sta nameravala obhajati sveto mašo. Karl se je v ruščini predstavil: »Sem frančiškanski redovnik. Ali sem lahko pri maši?« »Pridi,« mu je odgovoril pop. Trije udeleženci so ganjeni: glej, nevarnosti gnusne vojne so v evharistiji združile pravoslavne in katoličane, Ruse in Nemce! Vsa nebeška mehkoba je preplavila tri srca, ki so postala eno samo srce v Kristusu.
Proti koncu verskega obreda so vojaki Rdeče armade, ki so šli po Karlovih sledeh, nenadoma obkolili kočo in grozili popu: »Izroči nam ga, sicer streljamo!«
Ne da bi se zmedel, je pravoslavni duhovnik položil roko na ramo Nemca in razložil: »Je frančiškanski redovnik, starec!« (Starci so puščavniki, ki živijo v ruskih gozdovih in se posvečajo molitvi in pokori.) Dediščina stare »svete Rusije« je pričela prevzemati srca Stalinovih vojakov, ki so bili vzgojeni v čistem ateizmu. Pri besedi starec so se vojaki iz spoštovanja instinktivno priklonili.
Pravoslavni duhovnik je nadaljeval: »Starec je prišel, da bi z menoj molil. Prosim vas, da ga zdravega varno pripeljete do meje nemške fronte.« Z migljajem glave je ruski podoficir pokazal, da bo izvršil prejeto nalogo, in vojaki so nemškega redovnika pripeljali nazaj k njegovemu bataljonu. Ta dogodek se je pripetil blizu mesta Orel, ki leži 250 km južno od Moskve. Karl je danes misijonar na Japonskem. Nikoli ni pozabil tistega 6. januarja 1942, praznika Svetih treh kraljev, dneva, ko se je z roko dotaknil »svete Rusije«.
Véronique Gariel, v: Catacombes, januar 1983

Ni komentarjev:

Objavite komentar