Prebavni organi imajo nalogo,
da zaužito prehrano prebavijo in presnovijo. Glavni
namen prebave je razgraditi zaužito hrano na tako velikost, da lahko vstopi v
celice. Presnova ali metabolizem je proces v telesu, pri katerem
nastajajo ter se razgrajujejo snovi, ki se nato pretvorijo v energijo za
vsakodnevno delovanje našega organizma.
Urejena prebava in presnova
je ključna za številne procese v telesu. Ta nam pomaga pri uravnovešenem
delovanju našega organizma in nas prav zato lahko varuje pred najrazličnejšimi
boleznimi sodobnega časa, kot so srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen in
povišan holesterol.
Urejena prebava
je zelo pomembna za dobro počutje. Za dobro delovanje prebave in presnove je
potrebno imeti urejeno prehranjevanje, dnevno zaužiti dovolj tekočine ter
skrbeti za redno telesno aktivnost.
Pri slabem delovanju
prebavnih organov in počasni presnovi si lahko pomagamo z zdravilnimi zelišči.
Zelišča, ki vsebujejo grenkobe,
kot so: regrat, rman, rožmarin, pelin, tavžentroža, encijan, povečujejo izločanje prebavnih
sokov, zato se hrana bolje razgradi in hitreje absorbira. Za preprečevanje nastajanja oziroma olajšano izločanje
črevesnih plinov pomagajo zelišča angelike, janeža,
kumine, kamilice, melise, poprove mete, sivke in rožmarina. Ta zelišča tudi
odpravljajo prebavne motnje, slabosti, tiščanje, blažijo krče, pomirjajo
razdraženost prebavnih organov ter odpravljajo neješčnost.
Pri končni prebavi in presnovi nastajajo snovi, ki jih organizem
ne potrebuje ali so celo organizmu škodljive, zato jih je potrebno redno
izločati iz telesa. Poleg odvajanja preko prebavil igrajo pri presnovi pomembno
vlogo tudi sečila. Sečilom pomagajo zelišča z diuretičnim učinkom: kopriva, breza,
lakota, regrat, njivska preslica in zlata rozga.
Pripravki iz zelišč se
uporabljajo v obliki poparka, katerega pripravljamo in zaužijemo uro po obroku,
za boljšo presnovo in prebavo. Za višanje apetita pa si pripravljamo poparek
zelišč pred obrokom.
Iz zelišč so tudi popularni
alkoholni izvlečki mešanice omenjenih zelišč oz. grenčice. Pripravimo jih tako,
da sveže ali posušene zeli prelijemo z dobrim domačim žganjem. Po treh tednih
precedimo ter shranimo v steklenico, najbolje na temen prostor. Grenčico
uživamo razredčeno z vodo kot digestiv ali aperitiv.
Za več informacij nas lahko
pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali
z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.
Sitik d.o.o.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
Ni komentarjev:
Objavite komentar