Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 7. oktober 2017

Šopek Materi Mariji


Ob koncu oktobra, ki je z majem najodličnejši marijanski mesec, je papež Frančišek priporočil molitev rožnega venca. Ob koncu splošne avdience, ko je pozdravljal mlade, bolne in novoporočence, je sveti oče pokazal na to »preprosto marijansko molitev«, ki naj bi mladim ljudem razodela »način za spoznavanje Božje volje« v njihovem življenju. Bolnikom je priporočil rožni venec, ker »prinaša tolažbo za um in srce«, novoporočencem pa je zaželel, da bi ta marijanska molitev postala »poseben trenutek duhovne globine v njihovih družinah«.
Ko je še prej pozdravljal poljske romarje, je papež označil rožni venec »kot povzetek Božjega usmiljenja«. V njegovih skrivnostih »z Marijo premišljujemo o Jezusovem življenju, ki izžareva usmiljenje Očeta samega«.
It.zenit.org

Bolj kot kdajkoli je danes primerno, da se Devici Mariji priporočamo predvsem kot Materi usmiljenja. Ona je Mati usmiljenja, ker je pod svojim srcem nosila sámo obličje Božjega usmiljenja, Jezusa, Emanuela, Pričakovanega od vseh narodov, Kneza miru. Božji Sin, ki je postal »meso« zaradi našega odrešenja, nam je dal svojo Mater, ki je skupaj z nami postala romarica, da nas nikoli ne bi pustila samih na poti našega življenja, še posebej pa v trenutkih negotovosti in trpljenja.
Marija je Božja Mati, je Božja Mati, ki odpušča, ki podeljuje odpuščanje, zato lahko rečemo, da je Mati odpuščanja … Ona sama je bila ob Jezusovem zgledu in podprta z njegovo milostjo sposobna odpustiti tistim, ki so usmrtili njenega nedolžnega Sina. Marija je postala zgled, kako mora Cerkev podeljevati odpuščanje tistim, ki zanj prosijo.

Prizor Gospodovega oznanjenja Mariji, kakor ga opisuje sv. Luka, na nek način nakazuje zgradbo sv. maše. Na začetku je angelov pozdrav, podobno kot na začetku sv. daritve mašnik pozdravi navzoče: »Gospod z vami!« Sledi vznemirjenost Device, kar je v skladu s kesanjem. Nato Marija posluša angelovo sporočilo, kar je enakovredno poslušanju Božje besede. Mar vprašanje Device, »kako se bo to zgodilo,« ni tisto, na katerega mora odgovoriti vsaka homilija? Kako bo oznanjena Božja beseda postala meso v našem življenju? Edini možni odgovor je angelov: »Sveti Duh bo prišel nadte.« V tem je mašna epikleza (klicanje Svetega Duha). Isti Sveti Duh, ki je Mariji omogočil, da je spočela Božjega Sina, kruh in vino spremeni v Gospodovo Telo in Kri. V Marijinem odgovoru vidimo izjemno navdušenje: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!« Ali tem ljubeznivim besedam ne ustreza zveneči amen obhajanca v trenutku, ko mu duhovnik pokaže Kristusovo telo? »Angel je šel od nje.« Čas sv. maše je potekel: »Pojdite v miru!«
rosarium.op.org

Ni komentarjev:

Objavite komentar