Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

nedelja, 15. oktober 2017

Obhajanje stoletnice fatimskih dogodkov v celjski škofiji


V soboto, 15. julija 2017, je bilo slovesno praznovanje stoletnice fatimskih dogodkov v Petrovčah, osrednjem škofijskem Marijinem božjepotnem središču Škofije Celje. Ob 10. uri je bila molitvena ura, ki jo je pripravil žalski dekan g. Mirko Škoflek, ob 11. uri pa slovesna sveta maša, ki ji je, obdan z zborom duhovnikov, predsedoval škof ordinarij Stanislav Lipovšek. On je vodil tudi molitveno uro kleče pred izpostavljenim Najsvetejšim. Skoraj vsi duhovniki so pri slovesnosti ob škofu sodelovali že od začetka molitvene ure.
Petrovška Marijina božjepotna cerkev je bila nabito polna že od začetka češčenja. Pred Najsvetejšim je potekalo ubrano petje pevskega zbora, ki je vse udeležence s prepevanjem prevzel, dvignil in usmeril k »višjim rečem«, k stvarnostim vere in fatimskim dogodkom, ki imajo moč, da ljudi nagovarjajo tudi danes. Ljudje, ki so napolnili cerkev, so svoje prošnje hrepeneče dvigovali k Materi Božji, vedoč in dobro se zavedajoč, da ona njihove prošnje prinaša očiščene in okrepljene ter s svojimi zasluženji podprte Jezusu, ki more edini pomagati, saj je On edini Rešitelj človeških stisk. Svoja srca so odpirali in tako tudi vsrkavali besede in dogodke, ki so se zgodili v Fatimi in ki krepko vzbujajo in utrjujejo, ohranjajo in varujejo vero in pobožnost. Tudi vreme, hvala Bogu, ni bilo prevroče. Ko se pogovarjata ljubeča Mati in zaupanja poln otrok, se zdi, da ni ovir: misli, občutki vdanosti, predanosti; doživljanje varnosti in ljubljenosti tečejo, potujejo in se izmenjavajo med njima. Srce se umirja, notranjost razbremenjuje – in vse se začenja na novo: Otrok se zaveda novih moči, okrepljen je z nevidno, izdatno in resnično tolažbo; doživlja, da ga Mati ljubi.
Tudi zbor duhovnikov – vsi s škofom so bili v prezbiteriju – je enodušno in enih misli s škofom s svojo navzočnostjo, notranjim pritrjevanjem, sodelovanjem ter molitvenim zavzemanjem podpiral, sprejemal in se pridruževal srečanju Božjega ljudstva Škofije Celje z nebeško Materjo, ki govori vsakemu, tudi duhovnikom, na srce. V sporočilu škofa Stanislava je bilo čutiti dramatičnost klica celjske škofije po Mariji k Bogu za potrebne duhovne poklice, ki bi preskrbeli ljudstvu Škofije Celje zakramentalno in duhovno oskrbo ter oznanjali Kristusov evangelij. Nekakšen vrhunec srečanja je bila nadvse slovesno in veličastno izpeljana posvetitev in izročitev Škofije Celje presvetemu Jezusovemu in Marijinemu Srcu. Upati je, da bo ta slovesnost z omenjeno posvetitvijo, romanje kipca fatimske Device po družinah naših župnij in preostale dejavnosti, ki jih v Cerkvi na Slovenskem ob 100-letnici doživljamo, poglobilo duhovno stanje vere in ljubezni v dušah. Posvetitev Cerkve Marijinemu Srcu je bila v zadnjih sto letih vedno močna spodbuda za njeno duhovno prenovo in pomladitev.
Hvala Bogu, ki je pred 100 leti po angelu in Mariji izvedel v Fatimi tako čudovit poseg v zgodovino Cerkve in človeštva. Hvala tudi vidcem, Luciji, Frančišku in Jacinti, od katerih sta slednja dva že razglašena za sveta, da so s svojim delovanjem, trpljenjem in žrtvovanjem prisluhnili klicu angela in nebeške Gospé, z obema sodelovali in omogočili, da sta to Božje delo in klic prišla tudi do nas.
Naj se Jezusovo zveličavno delovanje po fatimskih dogodkih nadaljuje tudi v današnjem času in v naših skupnostih, družinah in predvsem v naših življenjih.
Robert Smodiš

Ni komentarjev:

Objavite komentar