Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 19. oktober 2019

Letno srečanje častilcev Jezusovega in Marijinega Srca v Brestanici

Vsako leto častilci JMS nestrpno pričakujemo dan, ko se združeni zahvalimo za posvetitev. Hvaležni smo, da smemo biti skupaj v Srcih Jezusa in Marije. Letos smo se 22. junija zbrali v Brestanici, kjer so nas gostitelji prisrčno sprejeli. Pri sveti maši, ki ji je ob somaševanju mnogih duhovnikov predsedoval upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, smo se posebej spomnili na dvajseto obletnico posvetitve pred jubilejnim letom 2000 in stoletnico smrti fatimskega pastirčka Frančiška. Po molitvi rožnega venca in sveti maši sta sledili pričevanji g. Severina Maffija in g. Cirila Čuša, nato igrica z uprizoritvijo dela fatimskega dogajanja, litanije Matere Božje, obnovitev posvetitve ter blagoslov z Najsvetejšim.
G. Ciril Čuš, župnik iz Žetal, nam je ganljivo pričeval o svojem življenju in o neizmerni Božji dobroti. Prihaja iz tradicionalne krščanske družine. Ima dva brata in dve sestri. Po očetovi bolezni se je pričelo spreminjati življenje vse družine, predvsem pa Cirilovo. Oče se je vedno bolj vdajal alkoholu in pri hiši je bilo pravo gorje. Pri desetih letih je mali Ciril izgubil smisel do življenja, saj ga je oče tako pretepal, da mu je štirinajstkrat poškodoval glavo. Pri dvanajstih letih je pričel fizično delati in pri štirinajstih je načrtoval pobeg od doma. V šoli mu učenje ni šlo najbolje in pričel se je zapirati vase.
Po maminem romanju v Medžugorje je opazil spremembo v njenem življenju. Toda sam je bil zagrenjen in čutil je, da je njegovo življenje izgubilo smisel. Vendar ga je Bog poklical v Ložnico v molitveno skupino. Bil je presenečen in začuden nad slavljenjem. Zdelo se mu je kar malo nenormalno. A vendar se je s tem pričela njegova pot spreobrnjenja. Začel je moliti rožni venec. Oče je v tem času šel na zdravljenje alkoholizma. V sebi je Ciril začutil, da očetu počasi odpušča vse, kar mu je ta hudega storil. Vendar ga je oče še vedno zavračal. Tako je Ciril začel moliti dva rožna venca na kolenih. A tudi to ni prineslo spremembe v odnosu očeta do njega. Do velike spremembe pa je prišlo tedaj, ko je Ciril pričel moliti dnevno tri rožne vence. Oče je prenehal popivati in takrat je Ciril spoznal, da je Bog res močnejši od stiske. Čutil je, da Bog osrečuje njegovo srce. Redno je obiskoval sveto mašo in sveto spoved. Spoznal je dekle, se zaljubil in si želel veliko srečno družino. Toda Gospod ga je počasi vabil na drugačno pot. Prišel je notranji klic, za katerega pa se je čutil nesposobnega. Hotel je samo moliti in častiti Jezusa. Danes je srečen, vesel in zadovoljen, ker je razumel Gospodov klic in ker ve, da je Jezus res živ.
Bilo je v petek, 10. septembra 1999, ko je začel prvič moliti devetdnevnico k Jezusovemu in Marijinemu Srcu. Razmišljal je o posvetitvi, a smisla posvetitve ni docela razumel. Za posvetitev se je odločil ob beatifikaciji Antona Martina Slomška. Od takrat se vsak dan izroča Jezusovemu in Marijinemu Srcu in redno moli devetdnevnice. Po molitvi in posvetitvi je kot duhovnik mnogo bolj odprt. Čuti moč in velike milosti, ki pritekajo iz JMS. Tudi če pridejo težje preizkušnje, vedno ostaja zvest tej poti.
Poromal je v Paray-Le-Monial k sv. Marjeti Alacoque in k arškemu župniku. Poslušal je pričevanja ljudi o tem, kakšne milosti prihajajo iz Jezusovega Srca. Vsako leto, ko je poromal v Paray-Le-Monial, se je tam na tistem travniku pred Najsvetejšim zahvalil, da je bil poklican. Hvaležen je za dar duhovništva in Boga vedno znova prosi: «Gospod, nauči me moliti in ljubiti; nauči me hoditi za Teboj; nauči me nositi križ in daj mi tiste milosti, za katere Ti veš, da jih potrebujem.« Kaj je lepšega kot to, da lahko vsak dan pri sveti maši izroči svoje življenje Bogu, se mu zahvali za vse milosti, posebno za dar njegove neskončne ljubezni. Na tej poti mu pomaga tudi Božja mati Marija. Saj je tudi Ona s svojim DA izročila svojo pot Bogu.
Dvajset dni pred duhovniškim posvečenjem, ko je zjutraj klečal pred Najsvetejšim, je rekel: »Jezus, izročam se v Tvoje Srce, in Mati Marija, izročam se v tvoje brezmadežno Srce. Izročam Vama vsak trenutek svojega življenja.« V sebi je začutil glas: »Ves tvoj, Jezus. Ves tvoj, Marija.«
Neizmerno bogastvo je, ko človek izroči svoje življenje Božjemu in Marijinemu Srcu. Tudi za preizkušnje in križe dobivaš moči. Prisluhnimo tudi mi glasu Jezusa in Marije in vsak dan živimo iz posvetitve JMS.
Praprotnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar