Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 6. maj 2017

ČEŠČENJE NAJSVETEJŠIH SRC



Ob fatimski stoletnici prvosobotna pobožnost tudi v Vremski dolini

S prvimi koraki smo stopili v letošnji postni čas, ko so v Vremski dolini na prvo soboto v mesecu marcu začeli z obhajanjem pobožnosti petih prvih sobot. Eno uro pred sveto mašo se nas je nekaj pripeljalo iz ljubljanske kotline v razgibano brkinsko pokrajino na Primorskem do cerkve Marije Vnebovzete, ki se je na koncu prostranega travnika mogočno dvigala k sivini oblakov. Cerkev je zelo velika in zanimivo je, da je postavljena daleč stran od kakšnega naselja. Delovala je tiho in samotno. Na drugi strani ji dela družbo le žuboreča reka Reka.
V pričakovanju, da podpremo to pobožnost, so nas že ob poti presenetili prvi zvončki, ki so pokukali iz zemlje in nas veselo pozdravljali. Ob cerkvi pa je tudi poslopje, ki je zdaj dom sedmih fantov, ki iščejo pravo pot iz sveta drog in zasvojenosti pod okriljem skupnosti Cenacolo. Ujeli smo jih ravno pri pospravljanju in urejanju okolice. Prijazno so nas sprejeli in z zanimanjem smo prisluhnili tudi njihovim zgodbam iz »novega« življenja.
Med pogovorom so odprli vrata cerkve in takoj so nas prevzeli kamniti oltarji in freske iz 15. stoletja. V cerkvi je tudi nekaj kipov Matere Božje, pa vendar smo kip Fatimske Marije postavili na glavni oltar. Ob njej še ni bilo svežega cvetja, zato smo stopili do prvih zvončkov, nabrali največje, in prijazni fantje so poskrbeli za ročno izdelano vazico in vejico zelenega bršljana, ki je obogatil prvi pomladni šopek, da smo ga lahko postavili ob Mariji. Tako nas je prvi dih življenja v cerkvi že objel.
Prihajati so začeli tudi farani in zbralo se nas je veliko. Kmalu smo se povezali v molitvi žalostnega dela rožnega venca in v prepevanju fatimske pesmi. V spovednici je bil na voljo duhovnik za zakrament svete spovedi in ob šestih smo začeli s slovesnim obhajanjem svete maše. V pridigi smo slišali o pomenu fatimskih prikazovanj, o spodbudah za spreobrnjenje, o zadoščevanju za grehe ubogih grešnikov in o prepotrebni molitvi rožnega venca.
Po sveti maši smo 15 minut namenili tudi premišljevanju skrivnostim rožnega venca, ki jih je tudi priporočila Mati Marija sestri Luciji 10. decembra 1925 v samostanu v Pontevedri za obhajanje pobožnosti petih prvih sobot.
Kljub temu, da je bil dan oblačen, tudi deževen, je iz notranjosti cerkve izžarevala toplina ljudi, ki so z zaupanjem pristopali k oltarju. Tako smo ob koncu slovesnega obhajanja z radostjo izmenjali nekaj besed in farani so nas povabili, da bi se jim v čim večjem številu pridruževali vseh pet prvih sobot, da bi jih podpirali z molitvijo pri čim boljši pripravi na posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu.
Nataša Šegula

Ni komentarjev:

Objavite komentar