Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 7. september 2015

Iz samostanske kronike



Dne 18. junija 2015 je bila v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični otvoritev slikarske razstave akademskega slikarja in  duhovnika Jošta Snoja. Predstavljene so bile slike iz serije Huda jama, krajine in sakralne slike. O slikah je spregovorila akademska slikarka Nika Zupančič, odprl pa jo je ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Na ogled bo do 6. septembra 2015.
Pri salezijanski založbi Salve na Rakovniku je doslej izšlo v zbirki STO LET FATIME pet knjižic p. Antona Nadraha, šesta in zadnja pa bo kmalu zunaj. Knjižice so v prvi vrsti pripomoček za dobro duhovno pripravo na prihod fatimske Marije romarice v letu 2016 in obhajanje stoletnice fatimskih dogodkov leta 2016/17. Osnova zanje so angelova in Marijina sporočila ter ravnanje fatimskih pastirčkov. Ta besedila in nekateri dogodki se v knjižicah ponavljajo, vendar so v vsaki obravnavani z drugačnega vidika.
V prvi knjižici, ki ima naslov Kristus bo zmagal po Mariji, so jedrnato prikazani bistveni fatimski dogodki in njihov odmev v življenju Cerkve od leta 1916 do danes. To vsebino naj bi poznal vsak slovenski kristjan, če hoče dejavno in z razumevanjem sodelovati ob obisku fatimske Marije romarice in biti deležen obilnejših milosti.
V drugi knjižici z naslovom Glasnica Marijinega Srca, Ob deseti obletnici smrti sestre Lucije dos Santos, je kratko predstavljeno življenje in delo glavne vidkinje sestre Lucije.
Tretja knjižica, Dve sveči na svetilniku, Ob petnajsti obletnici razglasitve Frančiška in Jacinte Marto za blažena, govori o obeh blaženih fatimskih pastirčkih in njunem svetniškem življenju, ki sveti otrokom in odraslim našega časa.
V četrti knjižici, Moj Bog, verujem vate, so v ospredju vera, upanje in ljubezen ter molitev fatimskih pastirčkov in vseh nas. Življenje po teh Božjih krepostih in molitev, okrepljena z žrtvijo, spadata med temeljna sporočila, ki jih hočeta posredovati angel miru in Devica Marija.
Ker so v angelovih in Marijinih besedah zelo poudarjene štiri poslednje reči (smrt, sodba, pekel in nebesa), se z njimi ukvarja peta knjižica Bom tudi jaz šla v nebesa? To vsebino je deloma obravnavala že knjižica Pet prvih sobot.
Šesta in zadnja knjižica, Pomen Fatime za naš čas, v obliki pogovora obravnava vprašanja, ki se ob Fatimi, posebej ob treh fatimskih skrivnostih, porajajo mislečemu kristjanu.
V stiški baziliki je imel v nedeljo, 28. junija 2015 ob 10.00, srebrno mašo, to je 25-letnica mašniškega posvečenja, p. Branko Petauer, v nedeljo, 5. julija ob 10.00 pa zlato mašo, to je 50-letnica duhovniškega posvečenja, p. dr. Anton Nadrah.
kronist

Ni komentarjev:

Objavite komentar