Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 8. september 2020

Molitev in delo s cistercijani

»Moli in delaj!« 

Na duhovne vaje »Moli in delaj« sem prišel po priporočilu br. Matevža, da bi spoznal meniško življenje, ki me je od spreobrnitve naprej vedno zanimalo. Veliko predstav o meništvu sem imel že od prej – iz prebiranja raznih besedil na internetu in podobnega, vendar se izkušnja v Stični preživetega tedna ne more primerjati zgolj s predstavami.

V današnjem svetu si nihče več ne more prav predstavljati, da se kje skupina mož odloči zasledovati svetost v za to skrbno urejenem življenjskem redu. Skrbno in na izkustvu zgrajeno Pravilo sv. Benedikta upošteva človeško naravo in Božje razodetje (tako kot evangeliji sami) in tako v skupini Bogu vdanih mož rojeva tako življenje, ki je kjerkoli, razen v samostanu, nemogoče.

Posamezniku, ki se pridruži, pa to omogoča, da v največji meri zasleduje svoje hrepenenje po Bogu, ki nas kljub spremembam v svetu še vedno pričakuje v tišini in zbranosti.

Kako lepo je meniško življenje in kakšno vrednost ima, lahko človek izkusi, vsaj deloma, le ob obisku takih duhovnih vaj, kot so »Moli in delaj!«

Žiga Lenarčič

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar