Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 28. november 2018

Sedanjost

Čez morje s srebrnimi žarki je luna potegnila pot, valovi tiho butajo ob prod …
Pravzaprav jih ne slišimo, samo zdi se nam, kajti na morje gledamo visoko iz istrske vasi.
Sanjarim z otroki, kako nas bi ti valovi z našega domačega Jadrana odnesli v veliko Sredozemsko morje, potem pa bi se v Gibraltarski ožini prepustili mogočnemu Atlantiku, ki obliva najjužnejši del evropske celine. In tako v mislih prispemo na Portugalsko, tja do pobočja Serre de Aire, kjer so ljudje stoletja z ruvanjem skal, dreves in grmičevja pripravljali rodovitno zemljo za skromne posevke – podobno kot pri nas v Istri in na Krasu. Zdaj je na tamkajšnji gmajni vse drugače. Zdaj je to kraj, ki ga obiskuje dan za dnem na tisoče romarjev, da bi doživeli skrivnost, ki jo je tu Marija zaupala trem pastirčkom. V beli obleki z zlatim trakom okoli vratu in zavita v belo z zlatom obrobljeno ogrinjalo je lebdela na oblačku nad nizkim drevesom. V rokah je držala rožni venec z bisernimi jagodami in temno srebrnim križcem. Med številnimi naročili, ki jih je izrekla pastirčkom, so bila tudi tole:»Sem Gospa rožnega venca. Molite vsak dan rožni venec, da boste izprosili svetu mir in konec vojne. Molite, veliko molite in delajte žrtve za grešnike. Treba je, da se ljudje poboljšajo! Da prosijo za odpuščanje za svoje grehe! Naj ljudje ne žalijo več Boga, našega Gospoda, ki je že zelo žaljen.«
V teh krajih je bila tedaj izredno razširjena rožnovenska pobožnost, ki so jo na Portugalskem že stoletja širili dominikanci. Tudi pri nas je bila včasih to obvezna družinska molitev. Po napornem celodnevnem delu je vsa družina – tako domači kot služinčad – pokleknila okoli peči. Gospodar je molil naprej, drugi so odgovarjali. Zgodilo se je, da je kdo od utrujenosti zakinkal. Pravili so – pa ne vem, če je bilo res – o sosedu, ki je imel za ta namen pripravljen šop kopriv, ki je zaspanca takoj spravil k sebi.
Iz svojega otroštva se spominjam neskončne vrste rožnih vencev, ko smo s to molitvijo na ustnicah peš hodili za pogrebom dobro uro daleč. Najbolj se mi je vtisnila v spomin soseda Ančka, ki je molila še po starem. »Ko je za nas bičan bil« je ona molila »ko je za nas krvavo gajžlan bil« in Marija ni bila blagoslovljena med ženami, ampak »žegnana«.
Otroci, s katerimi se pogovarjam na tih istrski večer, radi prisluhnejo mojim spominom. Pa tudi pripovedi, kako je nastala molitev rožnega venca in kako se je širila med vernimi ljudmi. Vedno, kadar je krščanstvo doživljalo hude preizkušnje, so se zatekli k tej molitvi in bili uslišani. Morda je tudi danes čas za to. Ali pa bomo čakali na velika opozorila?
V enem od prikazovanj v Fatimi je Marija napovedala neznansko svetlobo, ki bo naznanjala začetek velike vojne. Ta noč se je zgodila s 25. na 26. januar leta 1938, ko je skrivnosten krvavordeč žar zajel nebo od severa do juga Evrope, tudi naše kraje. Le Ljubljana tega ni doživela v polni veličini, ker je bila zavita v meglo. Ljudi je bilo strah. Toda znanstveniki so pojav razložili, češ da gre za nenavadno obsežen polarni sij. In ljudje so bili pomirjeni. Kmalu nato se je začela 2. svetovna vojna.
Valerija Ravbar

Ni komentarjev:

Objavite komentar