Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 16. november 2018

FATIMA PO STOLETNICI Ob dvajsetletnici Združenja posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu (JMS) (1)


Škofje sprejmejo pobudo za posvetitev posameznikov in družin JMS.

Dne 12. oktobra 1998 je skupina šestih duhovnikov, redovnikov in ene laikinje poslala škofom ordinarijem pobudo s podpisi skoraj tristo slovenskih duhovnikov, redovnikov, redovnic, predstavnikov cerkvenih gibanj in laikov, »da bi se slovenski verniki v okviru svojih župnij posvetili Jezusovemu in Marijinemu Srcu«. Pobudi je bila poleg podpisov priložena posvetitvena molitev.
Slovenski škofje so »na svojem tretjem plenarnem zasedanju v Ljubljani, 17. novembra 1998, radi sprejeli to hvalevredno pobudo«. Poudarili so, »naj ta oblika posvetitve ostane na ravni župnije in združenja«.
Vsak škof ordinarij je v Odbor, ki skrbi za delovanje Združenja, imenoval duhovnika, ki zastopa njegovo škofijo. V Odboru so tudi drugi duhovniki in laiki, skupaj približno dvajset. V vodstvu Odbora in Združenja so predsednik, njegov namestnik in tajnik. Škofje od posvečenih pričakujejo sadove v konkretnem življenju: »Župniki, ki hočejo to posvetitev sprejeti v svojih župnijah, naj jo priporočajo svojim vernikom in krščanskim družinam. Posamezniki in družine, ki se posvetijo, se s posvetitvijo obvezujejo za še bolj goreče in dosledno krščansko življenje v duhovni blagor vse Cerkve.«
Zelo pomembno vlogo v Združenju posvečenih JMS so župnijski animatorji, ki lahko veliko naredijo v župniji in so župniku v pomoč pri češčenju JMS in tudi sicer pri evangelizaciji župnije.
Takratni predsednik SŠK dr. Franc Rodè pričakuje od Odbora spremljanje, usmerjanje in občasno zbiranje posvečenih na molitvenih shodih. Ti shodi se vršijo od marca 2001 neprekinjeno vsak zadnji petek v mesecu v Stični, ponekod pa v zadnjih letih tudi drugje. Del glasila Bernardove družine V Materini šoli je posvečen posvetitvi in češčenju JMS. Vsako leto se vrši v drugi škofiji pod vodstvom krajevnega škofa vseslovensko srečanje posvečenih, v kakem pomembnem mednarodnem romarskem kraju (npr. v Fatimi, v Arsu pri sv. Janezu Vianneyu, v Krakovu pri sv. Favstini Kowalski) pa tudi večdnevne duhovne vaje za duhovnike in laike, ki jih običajno spremlja eden od škofov.
V Sporočilih (1/1999, str. 2) je izšlo priporočilo nadškofa dr. Franca Rodeta za pripravo na posvetitev JMS. Tu so podana okvirna navodila za pripravnike, Odbor in župnike ter druge predstojnike: »Pred posvetitvijo Jezusovemu in Marijinemu Srcu je potrebna osebna prostovoljna odločitev, temeljita molitvena priprava, dobro poznanje narave posvetitve in zavesten sprejem nalog, ki izvirajo iz posvetitve, zlasti še bolj goreče in dosledno krščansko življenje v duhovni blagor vse Cerkve.
Poseben Odbor za posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu bo dajal podrobna navodila in bo preskrbel pripomočke za pripravo in izvedbo posvetitve. Župnike in druge predstojnike prosimo, naj posvetitev priporočijo v svojih župnijah in drugih skupnostih ter pri pripravi in izvedbi posvetitve pomagajo tistim, ki se bodo odločili za posvetitev.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar