Da pozimi ne bi dobili prehlada, pijemo čaj za dobro delovanje imunskega sistema
(ImunoSIT), ki ga pripravimo iz naslednjih zdravilnih rastlin:
30% korenina ameriškega slamnika
(Echinaceae radix),
20% cvet črnega bezga (Sambuci
flos),
20% cvet lipe (Tiliae
flos),
10% korenina navadnega
regrata (Taraxaci radix),
10% list gozdne jagode (Fragariae
folium),
10% cvet prave kamilice (Chamomillae
flos),
Priprava: žličko čajne mešanice
prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 minut, pokrijemo, da eterična olja ne
izhlapevajo, nato precedimo. Toplemu čaju, ne vročemu, dodamo žličko jabolčnega
kisa in med. Pijemo ga večkrat dnevno.
Lipa in bezeg v čaju pomagata
zniževati povišano telesno temperaturo, ker spodbujata delovanje lojnic. Dobro
je še, da se s potenjem skozi kožo iz telesa izločajo še toksini, saj ko
virusi, povzročitelji prehlada, odmirajo, nastajajo v telesu toksini. Klinični
poskusi, kjer so udeleženci raziskave pili večje količine lipovega čaja,
potrjujejo dobre uspehe zdravljenja pri virusnih obolenjih dihal. Eterično olje
lipe ima prijeten vonj, zato lahko čaj, ki vsebuje lipo, popijemo v večjih
količinah, kar je ugodno, saj je potrebno pri prehladu popiti večje količine
čaja. Razmišljam, da je verjetno Bog zato dal eteričnemu olju lipe tudi
prijeten vonj.
Kamilica na splošno
pomaga ohranjati zdravje dihal, saj deluje protivnetno in protimikrobno. Deluje
tudi blažilno v primeru suhega kašlja in draženja v grlu, olajša dihanje.
Ameriški slamnik v dovolj veliki
količini podpira obrambno sposobnost organizma. Skrajša čas trajanja prehlada,
prej okrevamo. Pijemo ga tudi že v jesenskem času, da v zimskem času ne bi
dobili virusne ali bakterijske okužbe dihal.
Regrat vsebuje
grenčine, ki povečajo izločanje prebavnih sokov, tako da, če smo v času
prehlada neješči, se nam bo apetit povrnil, kar je dobro.
Gozdna jagoda vsebuje
čreslovine. Le-te pa v primeru virusnih črevesnih motenj, npr. driske oziroma
trebušne gripe, delujejo blažilno na črevesno sluznico.
Priporočljivo je še uživati dovolj česna, ker žveplove spojine v česnu
pobijajo viruse in bakterije. V ta namen lahko uživamo česnove kapljice patra
Simona Ašiča, in sicer trikrat dnevno po 15 kapljic. Neprijetnega vonja po
česnu po jemanju teh kapljic pa ne bomo oddajali.
Barbara Kozan, mag.farm.
Ni komentarjev:
Objavite komentar