Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 12. junij 2017

Šopek Materi Mariji


V katoliški Cerkvi častimo Marijo s sinovsko ljubeznijo. Za nas je pomembna ne samo zato, ker nam kaže Jezusa, ampak ker nam odkriva pot, ki jo je Bog izbral, da bi prišel do nas v Jezusovi Božji Osebi.
Marija nas vodi k Jezusu ne samo prek skrivnosti učlovečenja, ampak tudi s svojimi prikazovanji in znamenji. Zakaj se nam vsakič prikaže v drugačni obliki? Navadno Marijina posredovanja sovpadajo z določenimi zgodovinskimi dogodki ali se zgodijo zaradi posebne potrebe Božjega ljudstva. To kaže na materinsko poslanstvo Device Marije, ki jo je sprejela od Jezusa, ko je visel na križu: sprejema nas kot sinove. Devica Marija znova oživi etnične lastnosti narodov, ki živijo na krajih, ki jih je izbrala za svoja prikazovanja. Vsako od teh prikazovanj nam omogoča, da pod različnim zornim kotom opazujemo Marijino veličino, ki jo zaznamo v vsakem času, na vseh krajih in v vseh kulturah.
P. Henri Vargas Holguín

Devica Marija je obvarovala Šri Lanko med 2. svetovno vojno. Papež Frančišek je 8. februarja 2014 ob 75. letnici posvetitve cerkve v Šri Lanki sveti Devici Mariji sprejel v avdienco v Vatikanu njene vernike, ki živijo v Italiji. Tri svetišča, ki so posvečena Devici Mariji, so pomembna romarska središča za katoličane iz Šri Lanke: Naša Gospa iz Madhuja (na severovzhodu), Naša Gospa iz Matare (na jugu) in Naša Gospa v Lanki (na vzhodu). Svetišče v Lanki je bilo zgrajeno v zahvalo Devici Mariji, ker je obvarovala Šri Lanko pred kakršno koli invazijo v času 2. svetovne vojne. Francoski nadškof v Colombu (prestolnica dežele) msgr. Jean-Marie Masson (1938–1947), oblat brezmadežne Device Marije (OMI), se je leta 1940 zaobljubil, da bo dal zgraditi baziliko, če bo dežela obvarovana vojnih grozot. Na njegovo pobudo je bil otok posvečen Devici Mariji leta 1946, nadškof pa je od Vatikana prejel dovoljenje za graditev Marijine cerkve, ki jo je poimenoval Naša Gospa iz Lanke. Leta 1948 je papež Pij XII. razglasil Devico Marijo za zavetnico Šri Lanke.

Ni komentarjev:

Objavite komentar