Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

četrtek, 31. oktober 2019

DOMAČA ZDRAVILA Visok krvni tlak

Visok krvni tlak ali hipertenzija je zdravstveno stanje, pri katerem gre za zvišan krvni tlak v arterijah. Zaradi tega predstavlja kroženje krvi po žilah večji napor za srce, zato zaradi večletne prekomerne obremenitve sčasoma oslabi srčna mišica.
Visok krvni tlak je glavni dejavnik tveganja za možgansko kap, infarkt ali odpoved srca in je lahko vzrok za kronična obolenja ledvic. Poleg zvišanega holesterola v krvi je zvišan tlak gotovo najnevarnejši pospeševalec procesa ateroskleroze.
Krvni tlak se nenehno spreminja. Zviša se zaradi številnih dejavnikov, kot so na primer telesni napor, psihične obremenitve, bolečina, govorjenje. V takih okoliščinah je zvišan krvni tlak normalen pojav in nima škodljivih posledic.
Vrednosti krvnega tlaka vedno navedemo z dvema številkama – zgornjo in spodnjo oz. sistoličnim in diastoličnim tlakom. Znano je, da nevarnost za bolezni srca in ožilja začne naraščati, ko krvni tlak preseže 120/80, zato je optimalni krvni tlak nižji kakor 120/80.
Bolniki z zmernim ali hudim zvišanjem krvnega tlaka imajo glavobole, vrtoglavice, razbijanje srca, težko dihanje, motnje spanja, šumenje v ušesih. Pozneje se razvijejo še znaki odpovedovanja srca in ledvic, oslabelost vida, možganska ali srčna kap ali celo nenadna smrt. Ker ima nezdravljena hipertenzija, ki pogosto poteka brez večjih težav, lahko tako usodne posledice, bolezen imenujemo “tiha ubijalka”.
Krvni tlak je lahko zvišan dolgo časa brez opozorilnih težav, zato se lahko zgodi, da prizadete osebe za visok krvni tlak sploh ne vedo in ga tudi ne zdravijo, dokler se ne pokažejo pozne posledice pešanje ledvic ali srca. Posledice nastopijo prej in izraziteje pri tistih, ki imajo poleg zvišanega krvnega tlaka še druge dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja: zvišana raven maščob in glukoze v krvi, kajenje, prekomerna telesna teža.
Spremembe v načinu življenja in prehrani lahko izboljšajo nadzor krvnega tlaka:
• zmanjšanje prekomerne telesne teže,
• redna telesna dejavnost,
• uživanje sadja in zelenjave,
• omejeno uživanje soli,
• opustitev kajenja in alkohola.
Z zdravilnimi rastlinami si lahko pomagamo pri povišanem krvnem tlaku, kot so: oljčni listi, melisa, kopriva, lipa, jetičnik. Pripravke iz rastlin uživamo v obliki čaja posamezno ali v mešanicah.
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar