Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 2. oktober 2019

DOMAČA ZDRAVILA Bolezni ledvic in mehurja

Ledvice so pomemben čistilni organ, saj skoznje teče dnevno okoli 150 litrov krvi, ki se tu prečisti in vrača nazaj v krvni obtok.
Večina škodljivih snovi se izloči iz človeškega organizma preko ledvic, manjši del pa skozi prebavila, pljuča ali z znojenjem.
Najbolj pogosta obolenja sečnih poti so:
·akutno in kronično vnetje ledvic,
·ledvični kamni,
·vnetje mehurja,
akutno in kronično vnetje ledvic.
Najpogosteje so povzročitelji okužb bakterije iz prebavil, med katerimi prevladuje E. coli. Znaki vnetja ledvic so pogosto tiščanje na vodo, topa bolečina v ledvenem predelu, glavoboli, povišan krvni tlak in otekle veke in gležnji.
Kronično vnetje ledvic nastane po pogostih vnetjih, ki niso bila uspešno zdravljena.
Ledvični kamni:
Seč je raztopina raznih odpadnih snovi in soli. Kadar je seča malo, je koncentracija teh snovi večja – začnejo kristalizirati najprej v pesek, ki se z nadaljnjim nalaganjem spremeni v kamen, ki lahko zapre sečni kanal in povzroči vnetje.
Znaki prisotnosti kamnov so močna bolečina, krči, s katerimi telo skuša kamen odstraniti, slabosti ali bruhanje. Po vsakem napadu se lahko v seču pojavi malo krvi.
Če jih s pitjem velike količine čaja iz breze, zlate rozge, gladeža in rese ne moremo odstraniti, je potrebna operacija ali drobljenje.
Osebe, ki so že kdaj imele kamne, jih tudi po odpravi običajno dobijo nazaj zaradi motene presnove.
Vnetje mehurja:
Sečni mehur je rezervoar za urin, ki priteče po sečevodu iz ledvic. Vnetje nastane zaradi zastoja seča, ki je idealno gojišče za bakterije. Do zastoja lahko pride zaradi zožane sečne cevi; pri moških je to posledica povečane prostate. Pri ženskah vnetje mehurja v večini povzroča bakterijska okužba.
Tipični znaki vnetja pa so pekoče uriniranje, pogosto tiščanje na vodo, bolečina v spodnjem delu trebuha in smrdeč, moten urin. Pomaga pitje čajev iz bazilike, koprive, brusnice, plahtice in ursi.
Za pomoč pri težavah s sečili uporabljamo zdravilne rastline, ki:
razkužujejo: zimzeleni gornik, koruzni laski, kilovnik;
pospešujejo izločanje vode: kopriva, preslice, zlata rozga;
odpravljajo pesek ali manjše kamne: gladež, resa, breza.
farm. Klemen Križaj
Sitik d.o.o.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar