Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 27. februar 2018

DOMAČA ZDRAVILA - Prostata



Prostata je moška spolna žleza, ki leži pod mehurjem in ovija začetni del sečne poti. Po 40. letu starosti se pogosto razvije benigna hiperplazija prostate, ki je nerakavo povečanje prostate. Čeprav to še ni rakasto, povzroča celo vrsto nevšečnosti. Zaradi pritiska na mehur in zoženja sečne cevi je zmanjšan odtok urina. Zato ta zaostaja v mehurju, kar povzroča pogosta vnetja mehurja in ledvic. Zaostajanje urina in prehajanje strupenih snovi v telo povzroča zastrupitev. Obolenje največkrat zdravimo z zdravili, redko pa tudi z operacijo.
Bolezen benigne hiperplazije prostate delimo v tri faze:
1. faza
Sečna cev je samo delno zožena. Bolnika pogosto tišči na vodo, posebno ponoči. Curek je slab, večkrat prekinjen, izločanje je pekoče. Vedno je prisoten občutek, da se mehur ni popolnoma izpraznil. Čajna mešanica iz zlate rozge, listov breze, ptičje dresni in listov koprive blaži te težave.
2. faza
Prostata je že zelo povečana. Urin zaostaja v mehurju. Pri teh težavah pomaga čajna mešanica listov breze, korenine regrata, fižolovih luščin in drobnocvetnega vrbovca.
3. faza
V tretji fazi bolezni ni več mogoče aktivno odvajanje seča. Sečni mehur je maksimalno povečan, urin se izloča po kapljicah. Potrebna je operacija, sicer pride do vnetja mehurja in ledvic. Vozlasto povečana prostata lahko preide v rakasto. V tej fazi pomaga čajna mešanica iz listov breze, njivske preslice, listov peteršilja, koruznih laskov, koprive in drobnocvetnega vrbovca.
Najpogostejše maligno obolenje prostate je rak prostate – adenokarcinom. Prostata je žleza, v kateri se žlezne celice delijo, rastejo in odmirajo. Vsi procesi delujejo usklajeno, na kar vpliva tudi hormon testosteron. Pri raku pride do motnje v usklajenosti procesov. Celice se začnejo nenadzorovano in prekomerno razraščati. Rakavo tkivo postopoma prerašča okoliška tkiva in organe ter moti njihovo delovanje. Rak prostate se razvija leta, preden začne povzročati težave. Pri sumu raka prostate osebni zdravnik bolnika napoti k urologu, ki opravi potrebno diagnostiko. S pravočasnim odkritjem raka prostate so boljše tudi možnosti zdravljenja.

Za več informacij nas lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.

Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar